Ucrainenii isi aleg dumnica presedintele pentru urmatorii cinci ani, dupa o campanie tensionata, marcata de acuzatii de frauda. In cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, lupta se duce intre liderul opozitiei pro-ruse Viktor Ianukovici si premierul Iulia Timosenko, figura Revolutiei portocalii pro-occidentale din 2004.

Tensiunea este foarte ridicata in Ucraina, fiecare dintre cei doi candidati acuzandu-se reciproc de fraudarea alegerilor, scrie BBC News. Timoshenko a amenintat cu manifestatii de strada, in cazul in care se vor constata fraude, in timp ce Ianukovici a cerut fortelor de ordine "sa se mobilizeze" pentru a stopa orice tentativa de proteste. Tema fraudelor este deosebit de sensibila in Ucraina dupa ce in 2004 justitia a invalidat victoria lui Ianukovici pentru fraude in alegerile prezidentiale. Puterea a fost preluata atunci de Viktor Iuscenko.

Cu toate acestea, favoritul alegerilor pare sa fie candidatul prorus Viktor Ianukovici, care a depasit-o pe rivala sa Iulia Timosenko si in primul tur de scrutin, din 17 ianuarie (35,3% din sufragii, fata de 25%).

Viktor Ianukovici, in varsta de 59 de ani, este considerat omul Kremlinului. A fost prim-ministru al Ucrainei de trei ori, intre 2002 si 2007 si guvernator al provinciei Donetk. Pentru criticii sai, Ianukovici este needucat si trebuie privit cu precautie, mai ales ca a petrecut trei ani in inchisoare in tinerete.

Iulia Timosenko, in varsta de 49 de ani, mizeaza la aceste alegeri pe cartea pro-europeana si nationalista. Inainte de a face cariera in politica, Iulia Timosenko a fost o femeie de afaceri de succes, dar controversata, in domeniul industriei gazelor naturale. Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea in clasamentul celor mai puternice femei din lume, dupa secretarul de stat Condoleezza Rice si vicepremierul chinez Wu Yi.

Inainte de a deveni prima femeie prim-ministru din Ucraina, a fost, alaturi de Viktor Iuscenko, unul din liderii importanti ai Revolutiei Portocalii. In aceasta perioada unele dintre publicatiile din Occident au denumit-o Ioana D'Arc a acestei Revolutii. Ea s-a declarat favorabila integrarii in UE a Ucrainei, insa ea este cunoscuta si pentru relatiile apropiate pe care le are cu premierul de la Kremlin, Vladimir Putin. Timosenko este considerata imprevizibila si populista si este privita cu ingrijorare pana si in propria sa tabara.

Ambii candidati au promit sa readuca stabilitatea dupa ani de criza si sa imbunatateasca relatiile cu Moscova, dar si cu Occidentul.

Viitorul presedinte il va succeda pe Viktor Iuscenko, erou al Revolutiei Portocali pro-occidentale, eliminat din cursa dupa primul tur de scrutin. Mandatul lui Iuscenko a fost marcat de numeroase tensiuni politice, dar si de criza economca. Ucraina a intrat in recesiune in 2009, cu o scadere de 15% a Produsului Intern Brut. Moneda sa nationala, grivna, a pierdut peste 60% din valoare de la inceputul crizei economice mondiale, in 2008.

Cei aproximativ 36,9 milioane de alegatori sunt asteptati la urne incepand cu ora locala 08.00 (08.00, ora Romaniei). Votul se va inchide la ora 20.00, atunci cand vor fi anuntate si rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne. Primele rezultate partiale vor fi anuntate in aceasta noapte.