Un grup shiit radical a postat sambata pe internet un video in care este prezentat un barbat purtand o uniforma a armatei americane, despre care se crede ca a fost rapit in Irak, anunta AFP.

Barbatul, care nu si-a declinat identitatea, sta in fata unui steag negru pe care este scris numele gruparii Asaib Ahl al-Haq - Liga virtuosilor. Numerosi membri ai acestei grupari radicale sunt detinuti de armata americana.

In inregistrarea video, barbatul, in varsta, prezinta revendicarile teroristilor: eliberarea prizonierilor si condamnarea angajatilor companiei americane de securitate Blackwater.

Departamentul american al Apararii anuntase in prealabil ca un civil, angajat de armata americana in Irak, este dat disparut din 23 ianuarie.

"Issa T. Salomi, in varsta de 60 de ani, originar din Al-Cajon (California) este dat disparut din data de 23 ianuarie. A fost vazut ultima data la Bagdad, unde lucra pentru fortele americane", a precizat departamentul, intr-un comunicat.

Agentii Blackwater au tras cu arme automate la intamplare in civilii din piata Nisour

In data de 16 septembrie 2007, in piata Nisour, un agent Blackwater a deschis focul asupra civililor irakieni dintr-o intersectie aglomerata. Agentii Blackwater au tras cu arme automate la intamplare in civili si au lansat cateva grenade intr-o scoala din apropiere. 17 irakieni au fost ucisi si alte cateva zeci au fost raniti. Acest incident a starnit o dezbatere aprinsa in Irak si SUA cu privire la rolul companiilor private de securitate din zonele de razboi.

Blackwater este cea mai mare societate privata de securitate folosita de americani in Irak. Agentii sai asigurau, in principal, protectia personalului ambasadei SUA din Bagdad, servicii care au adus companiei un profit de 1,4 miliarde de dolari din 2004 si pana acum.