Coasta de est a Statelor Unite este paralizata de o furtuna de zapada caracterizata de meteorologi drept "exceptionala" si "foarte periculoasa", relateaza AFP. Meteorologii estimeaza ca recordul de strat de zapada asternut care dateaza din 1922 ar putea fi doborat.

Avertizati de furtuna - denumita "Snowpocalypse", 'Snowzilla" sau "Snowmageddon" de internauti - americanii au luat cu asalt vineri supermarketurile, temandu-se de o paralizie a transporturilor.

National Weather Service (NWS) a publicat o avertizarea meteorologica de "furtuna de zapada exceptionala" pentru 24 de ore, incepand cu vineri, ora 22,00 (sambata, 3,00 GMT).

Furtuna "va lovi cea mai mare parte a regiunii pana sambata seara", precizeaza NWS, cerand conducatorilor auto sa se abtina sa plece la drum.

A doua furtuna de zapada a sezonului ar putea asterne un strat de omat de 75 de centimetri in capitala americana.

Astfel, furtuna ar putea dobori recordul din 1922, cand 71 de centimetri de zapada au acoperit capitala, potrivi climatologului Klaus Wolter, de la universitatea Colorado: "Chiar daca nu vom avea decat 50 de cm, va fi a treia maxima de caderi de zapada" in Washington.

Meteorologii au avertizat ca sunt posibile "puternice perturbatii in transport", subliniind ca deplasarile sunt "foarte riscante, aproape imposibile".

Alerta vizeaza mai multe state, de la New Jersey, Carolina de Nord si pana in Indiana, iar guvernele din Virginia, Maryland si Delaware au declarat stare de urgenta, care permite mobilizarea Garzii Nationale.

In jurul orei 22,00 GMT, marea parte a celor 200 de zboruri care trebuiau sa decoleze de pe aeroportul international Dulles fusesera deja anulate, la fel cum a fost si cazul tuturor zborurilor prevazute pentru sambata, de pe Reagan National.