Guvernul de la Sofia va decide, cel mai probabil, construirea unui nou reactor in cadrul centralei nucleare de la Kozlodui, a declarat vineri ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului, Traicho Traikov, potrivit agentiei Novinite.

Intr-un interviu acordat agentiei Reuters si citat de presa bulgara, Traikov a explicat ca Executivul condus de premierul Boiko Borisov lucreaza in prezent la evaluarile preliminare privind necesitatea, capacitatea si fezabilitatea economica a unui nou reactor la centrala de la Kozlodui.

Potrivit ministrului bulgar, capacitatea reactorului ce ar urma sa fie construit va fi de cel putin 1.000 de megawati. El a explcat ca realizarea unui nou reactor va implica costuri mai mici decat construirea unei alte centrale nucleare, la Belene, o alta localitate situata pe Dunare.

Traikov a tinut sa sublinieze faptul ca proiectele de la Kozlodui si Belene vor fi realizate separat si ca soarta centralei nucleare de la Belene va fi stabilita in functie de evolutia pietei.

Centrala de la Kozlodui are in prezent numai doua reactoare functionale, de cate 1.000 de megawati fiecare, dupa ce autoritatile au inchis cele patru reactoare de 440 de megawati, in urma unui acord cu Comisia Europeana.

De cealalta parte, proiectul centralei nucleare de la Belene, care urmeaza sa fie construita de compania rusa Atomstroyexport, a fost blocat dupa ce costurile au fost estimate la circa 10 miliarde de euro. Mai mult, compania germana RWE, care trebuia sa furnizeze circa 2 miliarde de euro in schimbul a 49% din actiuni, s-a retras din acest proiect in toamna anului 2009.