Ultimul membru al unui trib din insulele Andaman (oceanul Indian) a incetat din viata, a anuntat joi Survival International, citat de AFP. Tribul Bo a trait in insulele Andaman de 65.000 de ani, fiind, astfel, descendentul uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii.

Aceasta organizatie care militeaza pentru apararea popoarelor indigene, cu sediul la Londra, a anuntat disparitia, saptamana trecuta, a lui Boa Sr, ultima vorbitoare de "Bo", una dintre cele zece limbi folosite de andamanezi.

Andamanezii erau formati din zece triburi distincte, printre care si Bo, si numara o populatie de 5.000 de persoane, inaintea colonizarii birtanice, in 1858. Cea mai mare parte dintre ei au fost ucisi sau au decedat in urma bolilor aduse aici de colonizatori.

Contact cu tribul Jarawa, Insulele Andaman, 1993

Boa Sr era cea mai varstnica andamaneza, la o populatie formata in prezent din doar 52 de persoane.

"Odata cu moartea lui Boa Sr si extinctia limbii Bo, o parte unica a societatii umane nu mai este decat o amintire", a declarat Stephen Cory, directorul Survival International.

"Pierderea lui Boa ne arata ca nu trebuie sa permitem ca acest lucru sa se intample si celorlalte persoane din insulele Andaman", a adaugat el.

Locuitorii insulelor Andaman depind de o maniera covarsitoare de ajutorul guvernului indian, pentru a supravietui.

Boa Sr, care a supravietuit tsunamiului devastator din decembrie 2004, a povestit ulterior aceasta experienta: "Eram toti atunci cand seismul s-a produs. Cel mai varstnic dintre noi ne-a spus: "Pamantul se va deschide, nu fugiti, nu miscati".

Populatia din insulele Andaman este divizata in zece triburi care vorbesc un limbaj izolat, despre care se crede ca ar fi putut sa apartina grupului mon-Khmer.

Tribul Onge

"S-a simtit foarte izolata pentru ca nu avea pe nimeni cu care sa vorbeasca in limba ei materna", a declarat Anvita Abbi, profesor de lingvistica la Universitatea Nationala Jawaharlal din Delhi, care o cunostea pe batrana din 2005.

Boa nu a avut niciun copil iar sotul sau a decedat in urma cu cativa ani.

Batrana reusea, totusi, sa comunice cu ceilalti intr-o versiune locala de Hindi si in andamaneza, care este un amalgam al celor zece limbi tribale.

Pierderea limbii Bo este ilustrarea perfecta a situatiei tragice in care se afla populatia indigena din Andaman si insulele Nicobar, un avanpost naval strategic al Indiei, pe care strainii nu-l pot vizita decat in baza unui permis special.

Singurul trib indigen care a ramas relativ intact este Sentinelese, care interzice orice contact cu strainii si au fost subiectul celebrelor fotografii in care membrii sai trageau cu arcul intr-un elicopter indian, dupa tsunamiul din 2004.