La inceputul acestei dupa-amiezi, frigul este "muscator" in Geneva. Stela, de 42 de ani, si fiica sa Simona, de 17 ani, au sosit in urma cu o saptamana de la Aiud, oras din Romania, ca sa cerseasca. De dimineata n-au "colectat" decat sase franci elvetieni. Asa incepe cotidianul francez Le Monde un articol dedicat situatiei tiganilor care parasesc Romania pentru a cersi.

Cele doua femei s-au jucat de-a soarecele si pisica cu politia din Geneva, in jurul garii Cornavin. In aceasta noapte, ele vor dormi intr-un adapost. "Primim doar mancare", le explica Stela jurnalistilor francezi. Este pentru a treia oara in Geneva si spune ca este "la curent cu ultimele masuri".

Pe 21 ianuarie, autoritatile din Geneva au anuntat "masuri pentru protejarea copiilor care cersesc". Politia a fost astfel imputernicita sa opreasca minorii si sa ii duca la serviciul de protectie, unde va fi evaluata "situatia lor familiala si sociala". Minorii pot fi apoi plasati sub ingrijire si eventual scolarizati. Daca securitatea lor este pusa in pericol, parintii pot pierde custodia micutilor.

In ultimii ani, autoritatile din Geneva au atacat si "problema" tiganilor cersetori, care au aparut in mai multe orase mari, dupa eliminarea obligatiei de a detine viza pentru a intra in Elvetia din Romania, noteaza Le Monde. In Geneva, cei care cersesc vin in principal din trei mari orase din judetul Alba. Stabiliti in Romania, ei fac cateva drumuri dus-intors pe an, in familie, "fugind de mizeria si discriminarile care ii impiedica sa-si trimita copiii la scoala".

Sunt in jur de 70 de persoane iarna si 150-200 in zilele frumoase. Dar "vederea cersetorilor care se strang in centrul orasului (...) ii socheaza pe oameni", recunoaste Jean-Philippe Brandt, purtator de cuvant al politiei cantonale. Cu atat mai mult cu cat Geneva a cunoscut in jurul Craciunului un aflux puternic de copii tigani, subliniaza publicatia.

Problemele legate de cersetorie sunt de cativa ani in atentia autoritatilor. Insa nici pana acum nu s-a ajuns la o solutie in ceea ce-i priveste. Politia inca asteapta o legiferare mai clara in domeniu, incheie Le Monde.