Decizia CSAT privind posibila amplasare pe teritoriul Romaniei a elementelor scutului american antiracheta trebuie privita din doua puncte de vedere, comenteaza Vocea Rusiei. Pe de o parte, Romania ocupa un loc aparte printre tarile Europei centrale si de est, tinand cont de faptul relatiile ei de cooperare cu Rusia intr-un domeniu sensibil pentru Moscova, cum este cel energetic, sunt mai slabe.

Romania are un comportament destul de independent, iar contactele noastre in aceasta sfera sunt limitate.

Pe de alta parte, spune Elena Hotikova, expert al Institutului pentru studii strategice, nu merita a cataloga pozitia romana drept sincer proamericana, pentru ca Romania isi apara cu destula consecventa propriile ei interese si este destul de nationalista, ca sa spunem asa.

Dar cat de departe poate ajunge aceasta decizie, este o intrebare controversata, pentru ca stim ca administratia Obama si-a reviuit fundamental pozitia privind desfasurea elementelor sistemului american de aparare aeriana, iar factorul rusesc in rezolvarea acestor chetiuni legate de armamentul strategic, joaca un rol considerabil.

Mai degraba, Romania isi rezolva problemele interne si regionale. Ea incearca sa-l intareasca „slabiciunea” si sa sublinieze credinta sa fata de alianta cu American dupa ce amerianii au renuntat la amplasarea scutului in Polonia si Cehia. Dar, dupa parerea mea, acest lucru nu va conduce la o modificare substantiala a raporturilor de forte din Europa.

Este cu atat mai trist, cu cat aceasta declaratie vine in ajunul conferintei de la Munchen dedicata securitatii europene, unde problemele vor fi privite in ansamblul lor si unde ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vorbi despre chestiunile cu adevarat stringente care exista in domeniul apararii si care preocupa toate tarile continentului, inclusiv Romania, a spus expertul, citat de situl Golos Rossii.