Presedintele Traian Basescu a anuntat ca autoritatile militare ale tarii au aprobat propunerea administratiei Barack Obama de amplasare pe teritoriul tarii a rachetelor americane antibalistice. Basescu a dat asigurari ca ele nu vor ameninta Rusia. Expertii au pareri diferite in ceea ce priveste pericolul pe care-l reprezinta, pentru Rusia, instalatiile militare din Romania, scrie cotidianul Vzgliad.

Un lucru este sigur, si anume ca Romania este capabila sa-si consolideze pozitiile in regiune, ceea ce ar putea fi pe placul tarilor europene. In acest sens, vicepresedintele Academiei pentru probleme geopolitice, Vladimir Anohin, aminteste ca SUA vor sa-si intareasca prezenta in Europa. Iar daca in plan economic, acest lucru nu reuseste la dimensiunile dorita, s-a optat in favoarea celei mai simle variante – cea militara. Expertul afirma, in acelasi timp, ca Romania incearca de multa vreme sa-si ridice valoarea sa politica in regiune, pentru ca, spre deosebire de multe alte state europene, pozitia ei este “mai mult decat insignifianta”.

De asemenea, Bucurestiul are, acum, posibilitatea de a-si uniformiza ambitiile politice cu Ucraina, “care are pretentii asupra teritoriului Romaniei”. “Pentru Rusia nu exista un pericol direct. Nu avem de gand sa atacam Romania. Aceasta tara a facut déjà parte din lagarul socialist.

In afara de dureri de cap, ea nu a oferit nimic IRSS. De aceea, trebuie sa ne pastram calmul”, a spus Anohin, pentru cotidianul electronic Vzgliad. Expertul in politica externa al Centrului pentru conjuncture politia, Evghenia Voiko, arata ca ambitiile politice ale lui Traian Basescu s-au consolidate dupa victoria din alegerile prezidentiale, ceea ce-I permite “un comportament curajos si categoric” pe arena politica.

In opinia ei, proiectul scutului American in Europa va fi negativ privit nu numai de Rusia, dar si de unele dintre statele europene. “Aceasta declaratie indica faptul ca vectorul proamerican al politicii externe romanesti se va intari. Acest lucru trebuie privit prin prisma dorintei Bucurestiului de a-si contura propriul sau rol in politica europeana. In pofida tuturor initiativelor lansate in aceasta directie, Bucurestiul nu este atat de vizibil precum Polonia sau Cehia”, a spus Voiko.