Kim Young-soon era o dansatoare celebra in Coreea de Nord, in anii 1960. Aceasta facea parte din elita nord-coreeana, fratele sau luptase in Razboiul Coreean (1950-1953) de partea Nordului si ea ii cunostea personal pe Kim Il-sung, fondatorul dinastiei nord-coreene, si pe fiul sau, Kim Jong-il, actualul lider.

Cu toate acestea, femeia a fost inchisa timp de 9 ani intr-un lagar pentru detinuti politici pentru ca stia prea multe detalii despre viata privata a lui Kim Jong-il. Reuters a prezentat, marti, povestea impresionanta a unei femei care si-a irosit o parte din viata din cauza capriciilor actualului lider nord-coreean.

Motivul pentru care Kim Young-soon a fost inchisa era ca aceasta stia despre o relatie amoroasa a lui Kim Jong Il cu o actrita maritata, relatie pe care mostenitorul puterii o tinea ascunsa de tatal sau, liderul comunist de atunci. Kim Jong Il a avut si un fiu cu Sung Hye-rim (cunoscuta si ca Song Hye-rim), o actrita foarte apreciata la vremea aceea. Aceasta a a murit in exil, in Rusia, in 2002.

"Am trait o viata care nu poate fi povestita fara a varsa cateva lacrimi" le-a spus Kim Young-soon, in varsta de 72 de ani, reporterilor Reuters din Seul. Femeia a reusit sa fuga din tara in 2003, si s-a stabilit in Coreea de Sud. Acum ea lucreaza ca instructor de dans la o scoala din Seul. "Acesta este modul inspaimantator in care functioneaza Coreea de Nord" a mai adaugat aceasta.

Povestea lui Kim Young-soon a fost publicata si in cartea sa, intitulata "Am fost prietena lui Sung Hye-rim", publicata in urma cu 2 ani. Cartea a fost verificata de dezertori nord-coreeni care au ocupat pozitii importante in statul comunist. In plus, surse din serviciile secrete au verificat relatia dintre actualul sef al statului nord-coreean si Sung, si au ajuns la concluzia ca Sung a fost una dintre nevestele lui Kim Jong-il si mama lui Kim Jong-nam, nascut in 1971.

Sung era veche prietena, din scoala, cu Kim Young-soon, iar intr-o zi actrita i-a povestit celei din urma ca se va muta intr-un loc din Phenian numit "rezidenta speciala numarul 5" - un loc rezervat pentru familia clanului Kim. Kim Young-soon si-a dat seama imediat ca prietena sa urma sa devina sotia lui Kim Jong-il.

Actualul lider comunist a fortat-o pe femeia care era mai in varsta cu 6 ani decat el sa divorteze de sotul sau si sa se mute cu el, respingand astfel propunerea tatalui sau de a se casatori cu o femeia aleasa de el.

"Daca as fi stiut ca din cauza asta voi ajunge in inchisoarea Yoduk, nu as fi mentionat asa ceva niciodata"

Din cauza acestei povesti, Kim Young-soon si-a pierdut familia si statutul privilegiat si a trait ani de zile la mila serviciilor de securitate nord-coreene. In august 1970, femeia care devenise deja mama si renuntase la cariera de dansatoare a primit o instiintare, potrivit careia trebuia sa isi faca bagajele si sa plece intr-un oras de la granita cu China, intr-o delegatie. Insa, in gara, ea a fost intampinata de doi agenti de securitate care au arestat-o si au trimis-o la interogatoriu. In declaratia sa, aceasta a inclus si cateva cuvinte din conversatia cu Sung. "Daca as fi stiut ca din cauza asta voi ajunge in inchisoarea Yoduk, nu as fi mentionat asa ceva niciodata" a declarat pentru Reuters.

Kim Young-soon a ramas in inchisoare pentru 9 ani. Aceasta a fost eliberata in momentul in care Kim Jong-il si-a pierdut interesul fata de actrita. Cand a iesit din inchisoare, aceasta a aflat ca relatia dintre cei doi se incheiase. Intre timp, Kim Jong Il incepuse o relatie cu o fosta dansatoare, Ko Young-hee, cu care a avut ulterior doi copii, unul dintre acestia fiind Kim Jong-un, considerat succesorul sau la conducerea tarii.