Piratii somalezi care au capturat la inceputul acestui an nava britanica "Asian Glory", la bordul caruia se afla si doi marinari romani, au cerut o recompensa-record, de 15 milioane de dolari, in schimbul eliberarii vasului si a echipajului sau, anunta Bulgarian News Agency, care citeaza surse anonime din cadrul serviciilor de informatii ucrainene, transmite Novinite.

Nava "The Asian Glory", sub pavilion britanic, transporta masini din Singapore la Jeddah (Arabia Saudita), cand a fost capturata de pirati, la 1 ianuarie. Potrivit informatiilor, vaporul de 13.000 de tone a fost deturnat la circa 1.000 de kilometri de coastele Somaliei. Din echipajul navei fac parte 25 de persoane - zece ucraineni, opt bulgari, cinci indieni si doi romani.

Potrivit surselor, piratii au mai cerut si trei milioane de dolari pentru eliberarea marinarilor de pe un alt vapor capturat de acestia, petrolierul britanic "St James Park", sechestrat in Golful Aden inca din 28 decembrie. La bordul acestei nave, care efectua un transport intre Spania si Thailanda, se afla, de asemenea, marinari romani.

Armatorul celor doua vase, compania Zodiac Maritime Agencies, cu sediul la Londra, a anuntat ca nu exista nici o legatura intre cele doua deturnari si este doar o coincidenta ca acestea s-au intamplat in acelasi loc. Desi se cunoaste locul in care au fost capturate cele doua nave, acestea fiind ancorate in largul coastei somaleze, expertii sustin ca ar fi imposibila eliberarea ostaticilor, fara pierderi umane grave.

UPDATE Intre timp, un cargo libian sub pavilion nord-coreean a fost capturat miercuri dimineata de piratii din Golful Aden, a anuntat Forta anti-piraterie a UE "Atlanta" intr-un comunicat, transmite AFP.