Un centru de analiza apropiat Kremlinului a publicat miercuri un raport prin care cere autoritatilor sa declanseze o actiune de democratizare a Rusiei si sa reflecteze asupra ideii integrarii tarii in NATO si in Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Raportul Institutului pentru dezvoltare contemporana (INSOR), creat de presedintele Dmitri Medvedev dupa ce a ajuns la putere, considera ca "liderii Rusiei trebuie sa se decida in ceea ce priveste viziunea lor asupra tarii (...) pentru ca noi toti sa nu ratam o sansa istorica".

Documentul, intitulat "Rusia secolului XXI: model pentru un viitor seducator", considera necesara trecerea la un real multipartitism, in conditiile in care viata politica actuala este dominata de partidul pro-putere Rusia unita.

Institutul pledeaza pentru anularea procedurii de numire a guvernatorilor locali de catre Kremlin si inlocuirea acesteia cu un sistem bazat pe alegeri, asa cum a fost sub presedintia lui Boris Eltin.

In ceea ce priveste politica externa, Rusia ar trebui sa se alature unui NATO reformat si ar trebui "sa studieze o integrare in Uniunea Europeana", adauga raportul.

Presedintele INSOR, Igor Iurgens, a declarat ca are "mari sperante" in presedintia lui Dmitri Medvedev, care a plasat in centrul discursului sau modernizarea tarii.

El s-a declarat insa mai putin entuziast in ceea cel priveste pe Vladimir Putin, actualul premier, considerat inca omul forte al tarii, la doi ani dupa ce a parasit Kremlinul.

"Popularitatea sa face ca el sa poata adopta orice tip de decizii. Contam pe bunul sau simt", a spus Iurgens, in fata presei.

Putin este considerat de rusi artizanul succeselor economice si diplomatice inregistrate de tara, dupa perioada sumbra care a urmat prabusirii URSS, dar criticii sai il acuza ca acest progres a fost insotit de un recul important al libertatilor si democratiei in Rusia.