Romania nu este inca paradisul schiorilor. Dar are tot mai multe proiecte de statiuni, iar potentialul Romaniei pentru sporturile de iarna a intrat in atentia autoritatilor si a investitorilor, scrie publicatia franceza Le Petit Journal.

Recent a fost inaugurata o noua statiune de schi. Are sapte piste, doua teleschiuri si un domeniu schiabil de aproximativ sapte kilometri. Este vorba despre domeniul Sureanu, iar acesta este doar inceputul. La putin timp dupa deschiderea pistelor, dezvoltatorii vorbesc despre o extindere - pentru a ajunge la lungimea de 12 kilometri - si dau asigurari ca locurile de cazare vor fi imbunatatite, de la locuri de parcare si pana la infrastructura hoteliera.

Dar acesta nu este decat inceputul unui proiect de anvergura, subliniaza publicatia din Hexagon. O alta statiune va fi promovata tot in zona, la Portita Raiului. Primarul comunei Sasciori, Florin Morar, care va administra viitoarea statiune, a declarat ca au fost acordate toate autorizatiile si ca va incepe construirea a 25 de pensiuni. Costul proiectului este asteptat sa se ridice la 35 de milioane de euro si ar putea fi partial finantat prin fonduri europene.

"Vrem sa construim cea mai moderna statiune din Romania. (...) Nu vreau sa concureze cu statiunile de pe Valea Prahovei, ci sa fie printre cele mai frumoase din Europa, sa fie un model pentru Romania", a declarat Ion Dumitrel, presedintele consiliului judetean Alba.

Dorinta autoritatilor locale de a dezvolta sporturile de iarna este o dovada a potentialului acestui sector pentru turismul romanesc, noteaza Le Petit Journal. Un potential inca prea putin exploatat, precizeaza publicatia.

In prezent, in Romania, care nu duce lipsa de domenii schiabile, exista un numar mic de statiuni, care sunt relativ slab echipate in comparatie cu cele din Austria sau chiar Bulgaria. In afara de Valea Prahovei si statiunile foarte aglomerate Sinaia, Poiana Brasov si Predeal, Maramuresul este o alta regiune importanta de schi. Cu toate acestea, infrastructura nu este la inaltime, pistele sunt putine, cozile se intind in fiecare weekend in Valea Prahovei, in timp ce preturile sunt uneori exagerate.

In aceste conditii, in fiecare an un numar mare de romani prefera sa mearga la schi in Austria. Dar potentialul este la acelasi nivel, cu conditia ca investitiile sa fie bine directionate. In ultimii ani, Ministerul Turismului a facut eforturi, mai ales in ceea ce priveste programul numit "Ski in Romania", destinat construirii de noi statiuni cu ajutorul unor fonduri de 180 de milioane de euro (ale caror conditii de atribuire au facut subiectul unor controverse), precizeaza Le Petit Journal.

Alt semn ca potentialul este real: statiunile romanesti incep sa fie cunoscute de turisti europeni. In iarna aceasta, dupa numeroase articole publicate in presa britanica pornind de la raportul calitate-pret, foarte multi turisti britanici au venit sa schieze in Poiana Brasov.