Numarul tinerilor dependenti de internet s-a dublat, in China, din 2005 si pana in prezent. Potrivit unui studiu publicat miercuri de presa de la Beijing, 24 de milioane de persoane sunt "dependente de web", in tara cu cea mai mare populatie de utilizatori de Internet la nivel mondial - 384 de milioane de utilizatori, informeaza AFP.

Peste 15% dintre cei care folosesc ca drog internetul sunt tineri cu varste curpinse intre 18 si 23 de ani. Studiul nu ia in calcul orele petrecute in fata calculatorului, ci "simptomele" pe care le prezinta dependentii: utilizarea excesiva a calculatorului in detrimentul vietii lor sociale, scolare sau profesionale, semne de oboseala sau depresie in cazul in care nu pot accesa internetul, preferinta pentru lumea virtuala fata de cea reala.

Aceste simptome au fost identificate si in cazul copiilor, desi in proportie redusa: 8,8% sunt copii cu varste de 6-12 ani. Principalele activitati ale tinerilor sunt jocurile on-line (47,9%), vizionarea de filme (23,2%) si chat-ul (13,2%).

Fenomentul nu este nou in China, unde specialistii si-au declarat in dese randuri ingrijorarea cu privire la amploarea pe care o inregistreaza. Au fost infiintate clinici de dezintoxicare, insa metodele folosite de specialisti au intrat rapid in dezbaterea publica. Anul trecut, a izbucnit un adevarat scandal dupa ce un tanar a murit intr-un astfel de centru de "reabilitare", dupa ce a fost batut de supraveghetori.

Dupa o serie de evenimente nedorite petrecute anul trecut in taberele de reabilitare, China a interzis metodele brutale de tratare a dependentei de internet. Oficialii au promovat, in ultima perioada, o campanie de intensificare a combaterii "pandemiei dependentei de internet". In iulie, Ministerul chinez al Sanatatii a interzis formal utilizarea terapiei prin electrosocuri in astfel de cazuri.