Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a promis ca, daca va castiga alegerile prezidentiale de duminica, va obtine revizuirea deciziei Curtii Internationale de Justitie privind impartirea zonelor economice in Marea Neagra intre Ucraina si Romania, relateaza marti agentia UNIAN, citata de Mediafax.

"Platoul continental din Marea Neagra inseamna independenta noastra economica si politica, este puterea si competitivitatea statului nostru. Astfel, ma voi ocupa de refacerea dreptatii (...) fata de Ucraina", a declarat Timosenko la Ternopol, in vestul Ucrainei. Potrivit lui Timosenko, valorificarea platoului continental al Marii Negre va permite Ucrainei sa se aprovizioneze cu petrol si gaze pentru sute de ani.

In februarie 2009, Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) a delimitat platoul continental si zonele economice ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra, intr-o decizie care a fost considerata o victorie a Romaniei.

Hotararea Curtii recunoaste drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata exclusiva de 9.700 de km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Procesul Romaniei contra Ucrainei de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra a avut un cost total de aproape 630.000 de euro in perioada 2004-2009.