Organizatiile neo-naziste au tot mai mare influenta in Rusia, actiunile lor fiind din ce in ce mai violente, a dezvaluit un reportaj facut de SkyNews. Potrivit informatiilor oficiale, 71 de persoane au fost ucise de neo-nazisti in Rusia in 2009. "Lupta autoritatilor cu gruparile neo-naziste a atins punctul de fierbere", sustine canalul de televiziune.

Anul trecut, 71 de persoane au fost ucise de gruparile neo-naziste. O organizatie de extrema dreapta a postat recent pe internet un mesaj video in care lauda asasinarea, in decembrie 2009, a unui imigrant din Ghana.

Cu toate acestea, gruparile neo-naziste sustin ca tacticile lor nu sunt violente.

Ziaristii de la SkyNews au insotit recent mai multi membri ai Uniunii Slave la "antrenamentul" pe care-l fac, de doua ori pe luna, in padurile din apropiere de Moscova. Neo-nazistii sunt imbracati in costume de camuflaj, au pe maini banderole ce imita zvastica si sunt inarmati cu pusti si arme semi-automate. Antrenamentul incepe prin lupte cu cutite si prin trageri cu arme, toate parte a unei "atitudini non-violente", spun ziaristii.

Jurnalistii au intervievat mai multi neo-nazisti, care au declarat ca se considera "razboinici eroi: lupta pentru drepturile rusilor in Rusia". Unul dintre ei, Sasa Zorg, a fost inchis de doua ori pentru ca a tras focuri de arma spre muncitori imigranti. "E lupta mea. O voi continua", a spus el.

Liderul Uniunii Slave, Dmitri Diomuskin, a declarat ca urmareste sa ofere o alternativa la puterea actuala. "60% dintre rusi ne sprijina obiectivele... insa, chiar si cu aceasta majoritate, nu avem dreptul sa fim parte a procesului politic deoarece puterea a sufocat opozitia", a spus el.

Potrivit lui Diomuskin, noua generatie de rusi este nationalista, iar influenta miscarii asupra tinerilor este "foarte puternica".

"Teribila imagine a extremismului" din Rusia a fost dezvaluita recent, cand un alt grup nationalist, "Razboinicii revolutiei albe", a postat pe internet un mesaj in care lauda uciderea imigrantului ghanez Solomon Attengo Gwa-jio in St Petersburg. Neo-nazistii promit noi atacuri.

Nimeni nu a fost arestat in urma atacului produs la 20 decembrie. Imigrantul a fost injunghiat de 20 de ori.

Organizatia de aparare a drepturilor omului SOVA a declarat ca situatia a atins punctul de fierbere, obligand autoritatile sa actioneze.