Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat ca "marea sa dorinta" este ca Israelul sa adere la Uniunea Europeana, transmite AFP. Politicianul italian a facut aceste declaratii la inceputul unei vizite de trei zile pe care o efectueaza in Tara Sfanta.

"Marea mea dorinta, atata vreme cat voi activa in politica, este aceea de a face ca Israelul sa devina membru al Uniunii Europene", a declarat Berlusconi in timpul unei intalniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Seful executivului de la Roma a vorbit si despre "marea prietenie si dragoste pentru Israel si oamenii sai".

Berlsuconi, care se va adresa miercuri Knesset-ului israelian, a povestit cum o vizita in lagarul de concentrare de la Auschwitz, in Polonia, l-a facut sa sustina Israelul. "Din acel moment, am simtit ca sunt parte din istoria voastra si am actionat intr-o maniera despre care am crezut ca este cea mai potrivita, sprijinindu-va tara si poporul", a spus Berlusconi.

Inainte de inceperea vizitei, Berlusconi a criticat insa politica Israelului in ceea ce priveste coloniile, despre care a spus ca este "un obstacol in calea pacii": "As vrea sa le spun poporului si guvernului din Israel, ca prieten, cu mana pe inima, ca mentinerea acestei politici este o greseala".

La randul sau, Netanyahu a caracterizat ca "istorica" vizita lui Berlusconi, care este insotit de opt ministri italieni. "Am onoarea sa fiu gazda unuia dintre cei mai mari prieteni ai Israelului", a declarat Netanyahu.

Oficialii italieni si cei israelieni vor avea marti o sedinta comuna de guvern.

AFP precizeaza ca in timp ce relatiile Israelului cu o serie de tari europene au fost delicate din cauza conflinctului cu palestinienii, legaturile cu Italia au fost mult mai deschise, influentate de prietenia intre liderii celor doua tari.

De altfel, anul trecut, imediat dupa ce a ajuns la putere, Benjamin Netanyahu a efectuat prima sa vizita externa in Italia.