Cainii comunitari din capitala Republicii Moldova vor fi eutanasiati, a anuntat luni primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca. Astfel, potrivit unei decizii a Consiliului Municipal, toti cainii, care vor fi prinsi si timp de 10 zile nu vor fi revendicati de catre stapani, vor fi supusi eutanasiei, relateaza Unimedia.

Potrivit edilului, problema cainilor vagabonzi din oras a fost readusa pe agenda Primariei intrucat situatia este intolerabila, iar problema trebuia rezolvata de mai mult timp. Chirtoaca a venit cu o initiativa de inregistrare a fiecarui caine pe numele unui stapan si, astfel, abandonarea animalelor sa fie pedepsita.

In luna ianuarie a anului 2010, in capitala au fost evacuati 2.138 caini vagabonzi, iar pe parcursul intregului an 2009 numarul acestora a ajuns la 19.453. Primarul a mai precizat ca problema se afla sub atentia autoritatilor de mult timp, insa acum este nevoie de o interventie mai operativa.

Seful cabinetului primarului, Lilian Carp, a precizat in cadrul sedintei de luni ca cel mai mare numar al maidanezilor se afla pe teritoriile intreprinderilor, pe santiere, in parcari, subsoluri, unde acestia risca sa se salbaticeasca.

Primarul a cerut in acest sens responsabililor sa prezinte cate un raport la fiecare doua saptamani pentru a putea, astfel, tine o evidenta stricta a situatiei si a evita consecintele nefaste ale problemelor create de cainii vagabonzi.