Criza economica afecteaza ambitiile spatiale ale Statelor Unite. Presedintele american Barack Obama va revizui in scadere obiectivele spatiale, va renunta la zborul pe Luna planificat pana in 2020 si va limita planurile NASA, informeaza L'Express. Modificarile vor fi anuntate oficial luni, cand liderul de la Casa Alba va prezenta in Congres proiectul de buget pe 2011.

Informatiile au fost confirmate de surse apropiate de Casa Alba, scriu jurnalistii francezi. "Programul Constellation este mort", au declarat sursele. Barack Obama va propune, in schimb, incurajarea dezvoltarii de vehicule si lansarile comerciale catre Statia Spatiala Internationala.

Programul Constellation a fost lansat in 2004 de fostul presedinte american George W. Bush, dupa catastrofa navetei Columbia din 2003. Autoritatile planuiau un nou zbor pe Luna pana in 2020 si zboruri cu echipaj spre Marte.

Guvernul va propune majorarea bugetului NASA pentru a incuraja dezvoltarea unui sector comercial, capabil sa asigure transportul orbital de persoane si bunuri catre ISS.