Un american detinut de nord-coreeni dupa ce a intrat ilegal in tara comunista a cerut azil politic si doreste sa intre in armata de la Phenian, a transmis AP. Publicatia sud-coreeana Dong-a Ilbo a afirmat ca ameriacanul a intrat luni in Coreea de Nord, venind din China.

Publicatia citeaza o sursa din Coreea de Nord care a spus ca barbatul in varsta de 28 de ani sustine ca a venit in tara comunista deoarece "nu vrea sa devina carne de tun in armata capitalista". El ar fi declarat ca "vrea sa serveasca in fortele armate nord-coreene".

Serviciul national de infromatii din Coreea de Sud nu a putut confirma materialul de presa. Ambasada americana de la Seul a transmis ca nu detine aceasta informatie.

Joi, agentia oficiala de presa de la Phenian a relatat ca un cetatean american a fost arestat luni pentru traversarea ilegala a frontierei, iar cazul este sub ancheta.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, a declarat ca SUA au rugat oficiali suedezi sa obtina acces la detinut. Ambasada Suediei de la Phenian reprezinta interesele americane in Coreea de Nord, deoarece SUA nu au relatii diplomatice cu statul comunist.

La sfarsitul lunii decembrie, Phenianul a anuntat ca detine prizonier un cetatean american care a traversat granita dintre China si Coreea de Nord. Potrivit Departamentului de Stat, americanul este misionarul Robert Park. Activisti sud-coreeni au declarat ca Park a intrat in Coreea de Nord in ziua de Craciun pentru a atrage atentia asupra problemei drepturilor omului si pentru a cere liderului nord-coreean Kim Jong Il sa-si dea demisia.