Liderul organizatiei teroriste Al-Qaeda a acuzat statele industrializate pentru incalzirea globala si l-a criticat pe fostul presedinte american George W. Bush ca nu a semnat protocolul de la Kyoto, transmite AFP. Osama ben Laden a cerut boicotarea dolarului american pentru a pune capat "sclaviei".

Mesajul sau a fost dat publicitatii pentru a coincide cu Forumul Economic Mondial de la Davos.

Iata cele mai importante declaratii facute de Osama ben Laden in mesajul audio difuzat de Al-Jazeera:

  • toate natiunile industrializate, in special cele mari, sunt responsabile pentru criza climatica
  • discutia despre schimbarile climatice nu este un lux al intelectualilor, ci o realitate
  • acesta este un mesaj adresat lumii intregi despre cei care provoaca schimbarea climei, in mod voit sau nu, si despre ce trebuie facut in legatura cu asta
  • Bush fiul si Congresul american au respins acordul de la Kyoto, doar pentru a satisface marile companii
  • trebuie sa incetam sa mai folosim dolarul si sa scapam de el. Stiu ca vor fi repercusiuni majore ale acestei decizii, dar acesta este singurul mod de a scapa umanitatea de sclavia Americii si a companiilor sale

Mesajul difuzat astazi vine la doar cateva zile dupa ce ben Laden l-a laudat, intr-o inregistrare audio, pe nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, care a incercat sa arunce in aer un avion deasupra orasului american Detroit in ziua de Craciun.

Autenticitatea mesajului de vineri nu a putut fi confirmata, insa IntelCenter, un grup care monitorizeaza site-urile islamiste, a anuntat ca pare sa fie vocea liderului Al-Qaeda. In ciuda unei recompense de 25 de milioane de dolari puse pe capul sau, autoritatile americane au declarat ca de peste opt ani nu stiu nimic despre locul in care se afla Osama ben Laden.

Statele Unite il cauta pe liderul Al-Qaeda in legatura cu atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA si pentru atentatele de la 7 august 1988 de la ambasadele americane din Dar es Salaam (Tanzania) si Nairobi (Kenya).