Presedintele afgan Hamid Karzai a declarat ca tara sa are nevoie de ajutor international pentru inca 10-15 ani. "In ceea ce priveste formarea si dotarea fortelor de securitate, este suficient un ajutor de pana la zece ani", a precizat Karzai, citat de AFP. "Din punct de vedere financiar, Afganistanul va fi in masura sa sustina trupele peste 15 ani", a continuat el.

Premierul britanic Gordon Brown a declarat, in cadrul aceleasi intrevederi, ca "strategia noastra este de a ajuta populatia afgana sa fie suficient de puternica pentru a prelua responsabilitatea propriei securitati". "Nu dau un calendar. Eu spun ca, daca sunt indeplinite conditiile, securitatea poate fi in responsabilitatea afganilor in provinciile unde suntem dislocati. Atunci trupele britanice nu vor mai fi prezente la nivelul actual", a precizat el.

Potrivit prim-ministrului britanic, transferul de responsabilitate poate fi realizat in anumite provincii in 2010 si 2011, iar trupele britanice din prima linie pot fi reduse. Fortele afgane, armata si politie, trebuie sa numere 300.000 de persoane, pana in 2011, a precizat Brown.