Presedintele Barack Obama va prezenta, miercuri seara, discursul despre Starea Natiunii, incercand sa-i asigure pe americanii din clasa de mijloc ca incearca sa relanseze economia si sa creeze locuri de munca, transmite Huffington Post. Discursul sau, care va incepe la ora locala 21 (4 dimineata, ora Romaniei) intervine in contextul in care Congresul pare mai divizat ca oricand, iar americanii se arata dezamagiti de politicile actuale ale Administratiei sale. "Va fi momentul politic al adevarului", scrie CNN.

Iata cateva dintre punctele principale pe care le va aborda Barack Obama in discursul sau, asa cum au fost ele prezentate de analisti:

  • va oferi detalii despre eforturile sale de a reforma sistemul de sanatate
  • va face precizari legate de reducerea datoriei nationale
  • va oferi asigurari legate de salvarea locurilor de munca pentru americani, va face apel la legiuitori sa aprobe o noua legislatie a muncii
  • va vorbi despre o inghetare a cheltuielilor publice pentru urmatorii trei ani
  • va face apel la reformarea educatiei si la acordarea de fonduri suplimentare pentru scoli
  • se va referi din nou la necesitatea unei legislatii privind schimbarile climatice
  • va vorbi despre amenintarile teroriste la adresa SUA, despre razboaiele din Irak si Afghanistan
  • va relua tema reformei imigratiei ilegale, care a fost in trecut una dintre prioritatile sale

Huffington Post precizeaza ca doua momente vor marca discursul lui Obama, care va fi urmarit de 30-50 de milioane de americani: incercarea de a-i asigura pe concetatenii sai ca le intelege eforturile in aceasta perioada de criza precum si efortul de a-i convinge ca lucreaza in prezent pentru a schimba felul in care se face politica la Washington.

Discursul sau vine intr-un context in care americanii se arata din ce in ce mai dezamagiti de politicile actuale ale Administratiei. "Presedintele urmeaza sa explice de ce crede el ca americanii sunt suparati", a declarat miercuri purtatorul sau de cuvant, Robert Gibbs.

Analistii cred ca Obama isi va concentra mesajul pe "problemele cotidiene" ale americanilor, intr-o incercare de a recastiga increderea acestora. Ultimele sondaje de opinie au indicat o scadere a ratei sale de popularitate, americanii fiind dezamagiti de politicile economice ale lui Obama.

Printre cei invitati de Michelle Obama sa asiste la discursul despre Starea Natiunii se numara ambasadorul haitian in SUA si cei doi politistii care au pus capat masacrului de la Fort Hood.

Raspunsul republicanilor va fi oferit de catre guvernatorul Bob McDonnell (Virginia).