Gordon Brown, presedintele afghan Hamid Karzai si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon sunt gazdele, incepand de joi, a unei conferinte care sa traseze un calendar al activitatilor pentru Afghanistan pentru urmatorul an si jumatate. Romania va fi reprezentata la eveniment la nivelul ministrului de externe, Teodor Baconschi. Viziunea Romaniei privind stabilizarea Afghanistanului a fost comunicata HotNews.ro de purtatorul de cuvant al ministrului de externe, Lucian Rosenfeld.

"Problemele cu care se confrunta Afganistanul necesita o abordare cuprinzatoare din partea comunitatii internationale, care sa imbine mijloacele militare cu cele civile, de dezvoltare. Securitatea nu poate fi obtinuta si mentinuta in absenta unor evolutii pozitive in domeniul guvernarii, al dezvoltarii economice, al dezvoltarii societatii afgane, in general. In acelasi timp, cooperarea cu tarile din Asia Centrala si cu Pakistanul este esentiala pentru ca progresele deja obtinute sa fie pastrate si consolidate. Evident, un rol esential revine si guvernului afgan, care trebuie sa actioneze cu determinare in sensul indeplinirii angajamentelor asumate fata de comunitatea internationala si fata de proprii cetateni", a rezumat Rosenfeld pozitia Romaniei.

El a completat ca seful diplomatiei romane va comunica la conferinta de la Londra si decizia recenta de suplimentare a trupelor romane in cadrul ISAF. CSAT a decis saptamana trecuta trimiterea a inca 600 de militari in Afghanistan. In acest context al suplimentarii numarului de militari, presa internationala relateaza miercuri faptul ca presedintele francez a anuntat ca nu va mai trimite niciun soldat in Afghanistan, in conditiile in care Angela Merkel a promis inca 850 de soldati. Sarkozy si-a aratat disponibilitatea pentru implicarea in programe civile si de antrenare a fortelor de politie afghane, dar nu pentru lupta.

"Contributia Romaniei in Afghanistan este preponderent militara, dar include si alte elemente, cum ar fi, spre exemplu, participarea la misiunea de politie a UE in Afganistan – EUPOL Afganistan sau burse acordate studentilor afgani pentru a studia in Romania", spune oficialul MAE, care adauga: "Posibilitatile de diversificare a acestei contributii, in special pe dimensiunea civila, se afla in atentia MAE, care are un dialog constant pe aceasta tema cu alte institutii guvernamentale relevante".

Romania crede ca obiectivul comun al comunitatii internationale si al Afganistanului "este acela ca autoritatile si fortele de securitate afgane sa ajunga cat mai repede posibil sa isi asume gestionarea problemelor de securitate ale tarii". "Au fost deja inregistrate progrese importante in acest sens, dar abordarea ramane una graduala, in functie si de performantele si capacitatile fortelor afgane de securitate. In acest context, eforturile comunitatii internationale de pregatire a armatei si politiei afgane sunt extrem de importante. Romania contribuie deja si va continua sa contribuie la aceste eforturi", arata purtatorul de cuvant al MAE.

De altfel, comunitatea internationala a sprijinit pregatirea a peste 94.000 de militari si 92.000 de politisti afghani, iar in Kabul operatiunile de mentinere a securitatii sunt acum coordonate de personal afghan.

Numai ca Afghanistanul se afla intr-o regiune foarte volatila, in care vecinii sai se confrunta cu problema drogurilor, a terorismului si a migratiei peste granite."Nu exista o singura solutie pentru stabilizarea acestei regiuni si combaterea amenintarilor mentionate, ci este necesara o abordare integrata si multidimensionala: politica, de comunicare strategica, de securitate, economica etc. In acelasi timp, cooperarea regionala este esentiala, pentru ca acestor tipuri de amenintari nici un stat nu le poate face fata in izolare", este viziunea Romaniei asupra acestei situatii.

Conferinta de la Londra este prima dintr-o serie care urmeaza sa aiba loc in urmatorii ani. Cel de-al doilea eveniment ar trebui sa aiba loc la sfarsitul acestui an, la Kabul, iar o a treia la inceputul lui 2011.