Un raport efectuat de o comisie desemnata de Congresul american arata ca, la mai mult de opt ani de la atentatele cu antrax din 2001, Statele Unite nu sunt pregatite sa faca fata unui atentat terorist cu arme biologice. Potrivit raportului, guvernul american nu a facut eforturi suficiente pentru a-si proteja cetatenii de armele de distrugere in masa.

Comisia pentru Prevenirea Proliferarii Armelor de Distrugere in Masa si a Terorismului a evaluat masurile luate de guvern in 17 arii si a dat note pentru fiecare dintre acestea. Nota "A" insemanad ca s-au luat masuri semnificative pentru atingerea unor obiective pe termen lung, iar "F" ca nu s-a luat nicio masura.

Comisia sustine ca guvernul american nu a pus la punct un sistem pentru a face fata fata rapid unor amenintari cu arme biologice si a dat nota "F" pentru acest domeniu. In plus, comisia acuza SUA ca nu sunt pregatite pentru o situatie de criza majora, luand in considerare reactia la epidemia de gripa porcina.

Intr-un alt raport, efectuat in urma cu un an, aceeasi comisie avertiza ca un atac cu arme de distrugere in masa este iminent si ca este foarte probabil ca acesta sa aiba loc pana in 2013, daca nu se iau masuri pana atunci.

Raportul a fost publicat la o zi dupa aparitia unui studiu care avertiza ca Al-Qaeda nu a renuntat la planurile de a folosi arme de distrugere in masa impotriva unor tinte din Occident, scrie The Washington Post.