Venezuela ar putea sa detina cea mai mare rezerva de petrol din lume, a anuntat U.S. Geological Survey (USGS). Potrivit unui raport dat publicitatii, asa-numita Orinoco Belt, aflata sub teritoriul venezuelean, ar putea contine 513 miliarde de barili de titei brut.

Cantitatea reprezinta dublul rezervelor de petrol ale Arabiei Saudite, ceea ce face ca Venezuela sa ocupe primul loc in topul natiunilor bogate in petrol.

USGS nu a facut o estimare legata de cantitatea de petrol care poate fi exploatata. Rezervele din Orinoco Belt sunt similare cadranului, foarte groase, iar in unele zone sunt dificil de exploatat cu tehnologiile existente in prezent.

Pe 28 ianuarie, mai multe companii internationale vor participa la o licitatie de acordare a unor contracte de exploatare a regiunii. Data finala de inscriere in licitatie a fost 18 ianuarie, potrivit publicatiei Petroleum World. Rezultatele vor fi anuntate la 10 februarie.

Principala tara ce beneficiaza de petrolul din Venezuela este SUA, care a consumat in 2008 peste 19.5 milioane de titei crud pe zi, provenit atat din productia interna cat si din exporturi.

Analistii sunt de parere ca anuntul va crea probabil valuri pe scena politica din Venezuela, unde "diplomatia petrolului" a fost folosita din plin in relatiile internationale.