Televiziunea venezuelana RCTV, foarte critica la adresa guvernului, a fost exclusa duminica din reteaua de cablu, deoarece nu a difuzat ultimele doua alocutiuni oficiale ale presedintelui socialist Hugo Chavez, relateaza AFP.

Operatorii de cablu au suspendat semnalul postului de televiziune, cel mai vechi din tara, in virtutea unei noi reglementari potrivit carora televiziunile nationale sunt obligate sa difuzeze toate mesajele presedintelui, cunoscut pentru alocutiunile sale fluviu.

Duminica, pe frecventa RCTV si a altor mici statii private (Ritmo Son, Momentum, America TV, American Network si TV Chile), un mesaj al operatorilor stipula "respectati reglementarile in vigoare".

RCTV era unul dintre cele mai populare posturi de televiziune din Venezuela, dar a ramas prima oara fara licenta de emisie prin unde in 2007, pentru ca a sustinut o tentativa esuata de puci impotriva lui Chavez. De la acel moment, televiziunea a transmis doar prin cablu, din Miami, sub numele de RCTV International.

Oprirea difuzarii RCTV a provocat cateva proteste minore pe strazile din Caracas.

"Democratia este in pericol pentru ca poporul are nevoie ca dreptul de a gandi diferit sa fie respectat", a reactionat William Echeverria, presedintele Colegiului National al Ziaristilor.

In iulie, autoritatea de reglementare a inchis aproximativ 30 de posturi de radio, acuzate de nereguli administrative, suscitand, de asemenea, un val de proteste, in tara si in strainatate.