Cel putin 46 de persoane au fost ranite dupa ce un avion iranian a luat foc duminica, in momentul in care ateriza pe aeroportul din Machhad (nord-estul Iranului), a anuntat televiziunea de stat, preluata de AFP.

Potrivit marturiilor publicate de presa iraniana, coada avionului, un Tupolev 154 al companiei Taban, a lovit cu putere pista, in conditiile in care o ceata densa acoperea aeroportul.

Pilotul, de nationalitate rusa, a reusit totusi sa mentina aparatul de pista si sa-l opreasca. Avionul a luat foc, dar, in urma interventiei rapide a serviciilor de securitate, pasagerii au putut fi evacuati, inainte de extinderea incendiului, care a distrus partial avionul.

"46 de persoane au fost ranite, dar cea mai mare parte dintre ele sufera de rani usoare", afirma televiziunea de stat.

Avionul transporta 157 de pasageri si venea de la Abadan (sud-vest).

Iranul s-a confruntat cu 15 catastrofe aeriene in ultimii zece ani, soldate cu peste 900 de morti.

Flota aeriana civila si militara este invechita si nu este intretinuta corespunzator, in principal din cauza unui embargou american asupra oricaror componente aeronautice, impus de Washington in anii '80, dupa Revolutia Islamica.

Cea mai mare parte a accidentelor civile s-au produs la companii mici care opereaza avioane rusesti, adeseori inchiriate, cu tot cu echipaj, din Rusia sau din fostele republici sovietice din Asia Centrala.

Cea mai grava catastrofa din istoria aviatiei iraniene s-a produs in februarie 2003, cand un Iliusin-76 militar care transporta membri ai corpului Gardienilor Revolutiei s-a prabusit in sud-estul Iranului, ucigand 302 persoane.