Nu va exista pace pentru Statele Unite ale Americii inainte de instaurarea pacii in Palestina, declara liderul miscarii teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, intr-un mesaj audio difuzat de televiziunea Al Jazeera, preluata de AFP.

In inregistrarea difuzata duminica de Al Jazeera, liderul al-Qaeda revendica atentatul esuat asupra unei curse americane de linie, de Craciun, si ameninta cu noi atacuri impotriva SUA.

"America nu trebuie sa viseze niciodata sa traiasca in pace decat daca traim (in pace) in Palestina. Este necinstit sa te bucuri de o viata sigura in timp ce fratii nostri din Gaza sufera profund", spune bin Laden.

"De aceea, cu vointa lui Dumnezeu, atacurile noastre vor continua atata timp cat voi continuati sa sprijiniti Israelul".

"Daca ar fi fost posibil ca mesajul nostru sa ajunga la voi prin intermediul cuvintelor, nu l-am fi transmis cu ajutorul avioanelor", a adaugat cel mai cautat om de pe planeta.

Cauza palestiniana

Imtiaz Gul, presedintele Centrului pentru Cercetari si Studii de Securitate din Islamabad, explica, pentru Al Jazeera, ca liderul al-Qaeda a accentuat, in acest nou mesaj, dedicatia pentru cauza palestinienilor.

"Probabil, a incercat sa reaminteasca palestinienilor dedicatia retelei al-Qaeda la cauza lor si poate acest lucru coincide cu primul an al presedintiei lui Barack Obama", afirma el.

"Un lucru este clar, Osama are inca adepti in toata lumea si astfel de mesaje revigoreaza spiritul acestor oameni".

"Acest tip de mesaje publice ajuta intr-adevar, pe de o parte, la propagarea ideologiei organizatiei si, pe de alta parte, la sadirea unei noi increderi, noi vigori in randul adeptilor sai", comenteaza Imtiaz Gul.

Revendicarea anuntata de Osama bin Laden intervine la o luna dupa atentatul esuat al nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab, care a incercat sa detoneze o incarcatura explozibila la bordul unui avion american care efectua o cursa intre Amsterdam si Detroit, in 25 decembrie 2009.

Acesta este primul mesaj al liderului retelei teroriste din 29 septembrie.