Un ministru israelian, citat de radioul militar, a declarat sambata ca Israelul se indreapta spre un nou razboi cu miscarea siita libaneza Hezbollah, dupa cel din vara anului 2006, relateaza AFP.

"Ne indreptam spre o noua confruntare in nord, dar nu stiu cand se va declansa", a declarat Yossi Peled, ministru fara portofoliu, intr-o interventie publica la Beersheva (sud).

In razboiul impotriva Hezbollah din vara anului 2006, peste 1.200 de libanezi si-au pierdut viata, in majoritate civili, Israelul numarand atunci 160 de victime, in special militari.

"Chiar daca Hezbollah este membru al guvernului, acesta din urma nu are nicio influenta asupra lui. Daca violenta loveste nordul Israelului, vom face vinovati de acest lucru Libanul si Siria", a adaugat Peled, general in rezerva si fost comandant al regiunii militare nord.

Premierul libanez Saad Hariri afirmase, in 20 ianuarie, ca se teme de o noua "interventie israeliana" in Liban, dupa multiplicarea recenta a survolarii teritoriului libanez de aviatia israeliana.

In 12 ianuarie, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, avertizase Libanul si Hezbollah impotriva oricarei veleitati de a pune in discutie "calmul" care domneste la frontiera israeliano-libaneza.