Mircea Basescu a respins, miercuri, acuzatiile aduse de presa din Taiwan privind implicarea sa intr-un presupus caz de trafic de munitie, anunta Mediafax, fratele sefului statului spunand ca ziaristii romani care au preluat informatia sunt "jalnici" si "mai jos decat fetele din Mamaia".

Presa taiwaneza a scris recent despre faptul ca rudele presedintelui roman Traian Basescu "au reambalat munitie taiwaneza expirata, destinata distrugerii in Bulgaria, si au vandut-o in Angola". Peste 8.000 de tone de grenade, mine si alte arme ar fi trebuit distruse, dar romanii ar fi luat 1.884 de tone inainte de alegerile prezidentiale, sustin jurnalistii de la revista Next din Taipei.

Mircea Basescu a respins aceste acuzatii si a indicat ca pe site-ul mysinchew.com a aparut, miercuri, un articol intitulat "Taiwan denies arms smuggling report (Taiwanul neaga informatiile privind traficul de arme, n.r.)" si in care se mentioneaza ca acuzatiile care i-au fost aduse lui Mircea Basescu "nu au nicio baza".

Portalul malaezian mysinchew.com preia o stire AFP in care este citat un purtator de cuvant al Ministerului taiwanez al Apararii, Yu Sy-tue, care a declarat ca "relatarea are la baza speculatii si nu exista dovezi pentru sustinerea acestor afirmatii".

Cu toate acestea, oficialul a precizat ca, in cazul in care informatiile aparute in presa se vor dovedi adevarate, autoritatile taiwaneze vor lua masurile legale adecvate impotriva firmei care trebuia sa se ocupe cu distrugerea munitiei expirate. "Oricum, vom cerceta acest caz si, daca vor exista dovezi care sa arate ca firma contractoare a incalcat contractul, vom cere compensatii", a spus Yu Sy-tue pentru AFP.

Intrucat tara noastra nu are reprezentanta diplomatica in Taipei, jurnalistii de la AFP au contactat Ambasada Romaniei la Beijing, insa oficialii diplomatici romani nu au fost disponibili pentru comentarii.

Taiwanul va deschide o ancheta - presa

Ulterior, Ministerul Apararii din Taiwan a anuntat ca va deschide o ancheta, daca acuzele din presa referitoare la vanzarea ilegala de arme vechi in Angola prin intermediul familiei prezidentiale romane sunt adevarate, informeaza Taiwan News.

Armata va cere informatii de la Explomo Technical Services, compania cu sediul in Singapore care a castigat contractul pentru distrugerea armelor, a anuntat Wang Kuo-wu, director al Centrului pentru achizitii la Biroul Armamente din cadrul Ministerului Apararii.

Mircea Basescu: Sunteti jalnici!

Mircea Basescu a criticat insa jurnalistii care au preluat materialul din presa taiwaneza si le-a cerut sa se documenteze mai bine. "Sunteti jalnici. Sunteti mai jos decat fetele din Mamaia. Cititi ziarele din Taiwan si vedeti ce scrie acolo despre acest subiect", a spus el.

Mai mult, fratele presedintelui a sustinut ca daca in campania electorala ar fi putut intelege rostul unor asemenea atacuri, in conditiile in care fratele sau candida la Presedintie, acum nu-si mai explica aparitia acestor acuzatii.

Cazul Mircea Basescu

Presa romana a relatat in vara lui 2009 despre presupusa implicare a fratelui presedintelui intr-un transport de munitie pentru delaborare. La vremea respectiva, ziaristul Sorin Rosca Stanescu a afirmat, pe site-ul personal, ca fratele sefului statului, Mircea Basescu, ar fi fost implicat intr-o afacere de trafic de explozibil alaturi de o persoana pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectata de legaturi cu organizatii teroriste si aflata in vizorul Interpol.

Comisia de Aparare din Parlament a facut mai multe audieri in acest caz. Presedintele Comisiei pentru aparare a Camerei Deputatilor, Costica Canacheu (PDL), a declarat, la 14 octombrie, ca raportul preliminar in cazul Babeni arata ca operatiunea comerciala in acest caz s-a desfasurat legal, iar ce a aparut in presa despre fratele presedintelui Basescu a fost "o manipulare".