Republicanul Scott Brown a obtinut o victorie soc in cursa electorala din statul american Massachusetts, pentru locul din Senatul SUA ramas vacant dupa moartea democratului Edward Kennedy. Rezultatul scrutinului este o lovitura grea pentru presedintele Barack Obama, al carui plan de reforma a asigurarilor de sanatate este pus acum in dificultate, relateaza BBC.

Reprezentanta democratilor, Martha Coakley, si-a recunoscut infrangerea, imediat dupa ce primele rezultate ale sondajelor indicau un avans pentru Scott Brown.

Victoria republicanilor ii priveaza astfel de un loc in Senat pe democrati, care aveau pana acum o majoritate sigura de 60 de locuri in camera superioara a Congresului SUA. Acest lucru inseamna ca republicanii vor avea 41 de voturi in Senatul cu 100 de membri, suficiente pentru a bloca unele dintre initiativele administratiei Obama.

Printre acestea se numara si proiectul de lege care vizeaza reformarea sistemului de asigurari medicale din SUA - cea mai importanta masura interna promovata de presedintele american, in primul sau an de mandat. De altfel, Scott Brown a sustinut imediat dupa victorie ca se va opune, la fel ca si ceilalti senatori republicani, proiectului de lege propus de Casa Alba.

Jurnalistii de la BBC vorbesc despre o lovitura umilitoare pentru democrati si agenda legislativa promovata de acestia, precum si un cadou total neplacut pentru Barack Obama, care aniverseaza miercuri fix un an de la investirea sa in functia de presedinte al Statelor Unite.

De asemenea, semnaleaza cei de la BBC, este una din cele mai mari rasturnari politice din ultimii ani. Este pentru prima oara dupa 47 de ani cand in Massachusetts, un stat traditional democrat, castiga un candidat republican.