Le Monde, unul dintre cele mai mari ziare din Franta, a numit pentru prima oara o femeie in functia de redactor sef in cei 65 de ani de existenta. Sylvie Kauffmann, in varsta de 55 de ani lucreaza pentru Le Monde din 1988. Cea care l-a inlocuit in functie pe Alain Franchon a mai lucrat pentru cotidian ca redactor sef adjunct si corespondent in Asia de sud-est.

Angajata pentru expertiza sa in politica est-europeana, Kauffmann si-a inceput cariera la Agence France-Presse, cea mai mare agentie de stiri franceza. Aceasta a lucrat nu numai la biroul AFP din Franta, dar a fost si corespondent la Londra, Varsovia, Noumea si Moscova.

Aceasta a lucrat la Moscova in perioada 1986-1988, unde a tratat programul de reforme al lui Gorbaciov, apoi aceasta a scris despre caderea Zidului Berlinului, iar in perioada 1993-2001 a plecat in SUA. Kauffmann a declarat ca numirea sa in functia de redactor-sef reprezinta "stadiul final al evolutiei sale".

Aceasta insa recunoaste ca este o "mare provocare" sa conduci un ziar atat de mare care se zbate sa se sustina financiar intr-o era a internetului. "Este o slujba palpitanta, care te obliga, insa, sa fii rational si sa iti pastrezi cumpatul in aceasta perioada dificila pentru presa scrisa" a declarat Sylvie Kauffmann intr-un interviu telefonic pentru The New York Times.