FBI a strans, in mod ilegal, mai mult de 2000 de registre de apeluri telefonice in perioada 2002-2006, invocand urgente legate de terorism, sau pur si simplu convingand companiile de telefonie mobila sa predea inregistrarile, arata mai multe memorandumuri interne si interviuri.

Cotidianul american Washington Post a obtinut emailuri care arata ca oficialii pentru combaterea terorismului din cadrul FBI nu au urmat procedurile stabilite pentru respectarea drepturilor civile.

Oficiali FBI au confirmat pentru Washington Post ca, luna aceasta, urmeaza sa fie publicat un raport al unui inspector general de la Departamentul de Justitie, in care se va arata ca FBI a incalcat legea in repetate randuri cu aceste cereri urgente.

Registrele obtinute de cotidianul american nu dezvaluie identitatile persoanelor ale caror convorbiri au fost inregistrate, insa oficiali ai Biroului Federal de Investigatii sustin ca toate aceste inregistrari au fost obtinute in cadrul unor investigatii referitoare la terorism.

Consilierul general FBI, Valerie Caproni, a declarat intr-un interviu, luni, ca FBI a incalcat Electronic Communications Privacy Actatunci cand agentii au invocat urgente inexistente pentru a obtine registre de convorbiri telefonice. Aceasta a adaugat ca directorul Biroului Federal de Investigatii, Robert S. Mueller III, nu a stiut de aceasta problema pana la sfarsitul anului 2006- inceputul lui 2007, cand inspectorul general si-a inceput investigatia.