Franta este nemultumita de modul in care actioneaza Statele Unite in criza umanitara haitiana si cere Organizatiei Natiunilor Unite sa precizeze rolul americanilor, care isi asuma rolul de coordonare a actiunilor de salvare in Haiti si controleaza aeroportul din Port-au-Prince. "Este vorba despre a ajuta Haiti, nu de ocuparea tarii", a declarat luni secretarul francez de stat pentru cooperare, Alain Joyandet, citat de AFP.

"ONU este in curs de a preciza acest lucru. Sper ca vom avea o decizie. Sper ca problema legata de rolul SUA va fi precizata", a declarat el, la radio Europe 1, dupa ce a revenit dintr-o deplasare efectuata in Haiti.

"Este vorba despre a ajuta Haiti, nu este vorba de ocuparea tarii, aici vorbim despre ce trebuie facut pentru ca Haiti sa revina la viata cat mai rapid", a adaugat secretarul de stat.

Alain Joyandet a confirmat ca a fost nevoit sa intervina personal pe langa americani, sambata, la Port-au-Prince, pentru a obtine autorizatia de aterizare a unui avion francez cu ajutoare.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat sambata ca guvernul federal nu are nicio intentie de a prelua puterea in Haiti. "Actionam pentru a sprijini autoritatile locale, nu pentru a le inlatura", a adaugat ea, citata de The Telegraph.