Alegatorii ucraineni sunt chemati la urne duminica pentru a alege presedintele de la Kiev, relateaza AFP. Dezamagiti de faptul ca Revolutia portocalie nu a reusit sa aduca schimbarile asteptate, ucrainenii par sa opteze pentru liderul opozitiei, Viktor Ianukovici, apropiat de Moscova si cunoscut pentru opiniile sale pro-rusesti. Victoria sa nu va fi decisiva, urmand ca un al doilea tur de scrutin sa fie organizat la 7 februarie.

Sondajele de opinie realizate inainte de alegerile de duminica indicau faptul ca Ianukovici are un avans de 10-15% in fata principalului sau contracandidat, premierul Iulia Timosenko. Niciunul dintre cei 18 candidati nu va reusi insa sa obtina peste 50% dintre sufragii, lucru care va duce la organizarea unui alt doilea tur de scrutin.

Liderul Revolutiei portocalii, pro-europeanul Viktor Iuscenko, este creditat cu mai putin de 10% din optiunile de vot si va fi eliminat inca din primul tur. Analistii afirma ca Iuschenko va fi sanctionat de alegatori pentru esecul de a pune capat coruptiei si de a implementa reformele asteptate in fosta republica sovietica.

AFP citeaza mai multi alegatori care s-au declarat "dezamagiti" de esecul Revolutiei portocalii din 2004. "Am votat pentru Ianukovici. M-am saturat de liderii portocalii. Vreau stabilitate. Ultimii cinci ani au fost o nebunie", a declarat Volodimir Efremenko, un muncitor din Kiev, la cateva minute dupa ce a votat la o sectie din capitala.

Ianukovici, un fost mecanic condamnat la inchisoare de doua ori pentru furt si asalt in timpul URSS, a fost infrant in 2004, dupa ce protestele de strada ale opozitiei au dus la reluarea votului. El a urmarit in ultimii ani sa "se reinventeze" cu ajutorul unor consilieri de imagine occidentali, pentru a arata ucrainenilor ca nu este omul Kremlinului ci un aparator al intereselor tarii sale.

Iulia Timosenko, principalul rival al lui Ianukovici, s-a declarat favorabila integrarii in UE a Ucrainei, insa ea este cunoscuta si pentru relatiile apropiate pe care le are cu premierul de la Kremlin, Vladimir Putin. "Astazi nu se alege doar un presedinte, ci se determina si viitorul Ucrainei pentru urmatoarele decade", a declarat Timosenko la sectia de vot din Dnipropetrovsk, orasul sau natal.

Scrutinul din Ucraina, la care sunt asteptati 36 de milioane de alegatori, va lua sfarsit la ora 20, ora locala, urmand ca imediat dupa inchiderea sectiilor de vot sa fie date publicitatii primele exit-poll-uri.

Ianukovici este creditat cu 40% dintre voturi, in timp ce Timosenko va obtine in jur de 23% dintre sufragii. Locul trei ar urma sa fie ocupat de omul de afaceri Serghei Tigipko.

Turul doi al alegerilor ar urma sa fie programat pentru 7 februarie.