Fetita de 11 ani care fuseses scoasa de echipele de interventie dupa 36 de ore petrecute sub daramaturile unei cladiri din capitala haitiana Port-au-Prince, si a carei salvare a devenit un simbol pentru mult incercata insula din Caraibe, a murit, relateaza CNN. Familia sa a anuntat ca fetita a murit la o ora dupa ce a fost scoasa de sub ruine. "Mama, nu ma lasa sa mor", ar fi fost ultimele cuvinte ale fetei.

Operatiunea de scoatere a fetitei a fost urmarita cu sufletul la gura de milioane de oameni, care au urmarit transmisiunea in direct realizata de CNN. Eliberarea fetitei de sub daramaturi s-a facut in lipsa unor echipamente corespunzatoare, iar cei din echipele de interventie se gandeau chiar sa-i taie piciorul drept pentru a o elibera, deoarece acesta era blocat sub o bucata mare de metal.

Imagini dramatice din timpul operatiunii de scoatere de sub ruine.

Multi dintre voluntarii din echipele de salvare au sapat printre ruine cu mainile goale. Echipele de interventie au lucrat mai multe ore joi pentru a o scoate dintre daramaturi. Deoarece nu dispuneau de ferestraie electrice, salvatorii s-au gandit sa-i amputeze piciorul fetei, pentru a o elibera. In cele din urma, dupa mai multe ore de eforturi disperate, salvatorii au primit un fierastrau electric si un mic generator. Dupa doar cateva ore, fetita a fost eliberata de sub daramaturi si transportata la o statie mobila de salvare, care insa nu era dotata cu cele corespunzatoare.

Fetita a murit la o ora dupa ce a fost eliberata, in timp ce era transportata de urgenta la un spital din afara capitalei, unde urma sa i se trateze piciorul grav ranit.

Unchiul sau a afirmat ca ultimele sale cuvinte au fost: "Mama, nu ma lasa sa mor". Fata a fost ingropata vineri seara in localitatea de nastere a mamei sale.

Vestea mortii fetei a venit in aceeasi zi in care o echipa a unei televiziuni australiene a salvat o fetita de doar 18 luni de sub ruine. De asemenea, un caine special antrenat adus de o organizatie din California a descoperit trei fete sub ruinele unei cladiri de patru etaje.

Vezi mai jos salvarea fetitiei de 18 luni.