„Elita ucrianeana este puternic implicata in confruntarea politica”, a declarat Serghei Taruta, magnatul metalurgiei, care o sustine pe Iulia Timosenko. Unele dintre marile grupurile de afaceri participa activ in bataliile politice, manipuland situatia politica in numele avantajului personal, spune el.

Spre deosebire de colegii rusi, unde libertatea este limitata, oligarhii ucraineni si-au pastrat o influenta insemnata. 10 mari oameni de afaceri controleaza cea mai mare parte a mass-media, investesc in politica, inclusiv in campanie electorala, scrie Financial Times, intr-un material preluat de presa ucraineana. Alegerile prezidentiale din Ucraina au loc duminica.

Astfel, Viktor Ianukovici este sustinut de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al tarii si presedintele clubului Donetsk. Amandoi provin din zonele estice ale statului, unde Ianukovici si-a inceput cariera, iar Ahmatov a facut avere. De asemenea, printre ocrotitorii lui Ianukovici se numara Dmitri Firtas, cu afaceri in gazele naturlae si pentru care alegerile sunt deosebit de importante.

Cei mai instariti dintre sponsorii premierului Timosenko sunt Taruta si Vitali Gaiduk, fosti parteneri in grupul metalurgic ISD. In 2004 ei l-au sprijinit pe Iuscenko, dar au trecut de partea Iuliei Timosenko, intuind in Iuscenko un presedinte slab. Piotr Poroshenko, magnatul dulciurilor si care a fost, candva, un apropiat al sefului statului, s-a apropiat, la randul lui, de Timosenko, la fel ca si tanarul oligarh Konstantin Jevago, in varsta de 36 de ani, proprietar al pachetului de constrol al companiei feroviare Ferrexpo.

Alegerile prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc duminica, vor deveni nu finalul, ci inceputul adevaratei batalii electorale. Nici unul dintre liderii cursei nu intruneste 50% din sprijinul electoral. De aceea, turul doi este inevitabil. In opinia unanima a sociologilor si politicienilor, lupta va fi continuata de premierul Iulia Timosenko si liderul opozitiei, Viktor Ianukovici.