Un nou complex de locuinte va apare curand in cartierul berlinez Karlshorst, pe locul unde, odinioara, se situa oraselul militar sovietic, cunoscut sub numele conspirativ de „unitatea nr. 105”. In realitate, dincolo de zidurile inalte de beton se afla centrul european al KGB, informeaza Vremia novostei.

Aici se planificau si realizau impreuna cu „prietenii” (asa ii numeau spionii sovietici pe colegii din securitatea est-germana) „operatiunile speciale” de pe directia vestica. Unitatea a fost dislocata in ultimele zile ale celui de-al doilea razboi mondial.

Printre alte misiuni, militarii unitatii au asigurat securitatea ceremoniei de semnare, la 8 mai 1945, a actului de capitulare de la cazinoul scolii militare de ingineri a armatei germane.

In 1994, odata cu evacuarea trupelor sovietice din Germania de est, a fost eliberat si complexul de cladiri din Karlshorst. 46.000 mp de teren ramasi fara stapan si cele sapte cladiri intrate sub protectia statului ca monumente ale arhitecturii au trecut in proprietatea federala.

Pustiu, oraselul militar prezinta o imagine dezolanta: geamuri sparte, usi smulse din balamale, munti de gunoaie. In pofida eforturilor autoritatilor germane de a insufla putina viata acestui loc, era evident ca fara un investitor serios proiectul de reabilitate a complexului nu avea nici o sansa de izbanda. El a aparut dupa 15 ani. „Proiectul grija pentru pensii” a cumparat de la stat fostul activ imobiliar sovietic si se pregateste sa-l transforme in complex de locuinte. Vor fi amenajate circa 300 de apartamente, la care se vor adauga alte 40, pe doua nivele si care vor fi ridicate in imediata apropiere a fostei unitati militare sovietice.

Lucrarile vor incepe in aceasta vara si se vor incheia in 2012.

Pana acum au fost deja cumparate cateva zeci de apartamente, a caror suprafata este cuprinsa intre 43 mp si peste 100 mp. Pretul propus este de 2.080 euro mp, fata de tariful mediu de 1.971 euro aplicat in Berlin, scrie Vremia novostei.