La inceputul anului 2008, un oficial de la Departamentul pentru Securitate Interna a SUA a trimis un raport superiorilor sai in care ii avertiza cu privire la existenta unei adevarate flote de aeronave folosite in scopuri criminale, care traversau frecvent Oceanul Atlantic.

La un capat al rutei erau mai multe zone din Anzi controlate de Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), unde se produce cocaina, iar la celalalt capat se aflau cateva dintre cele mai instabile tari din vestul Africii.

Reuters a reusit sa obtina o copie a acestui raport care a fost ignorat, situatia s-a inrautatit, transformandu-se in ceea ce oficialii pe probleme de securitate din mai multe tari numesc "o amenintare globala".

Flota clandestina includea avioane cu motor turbopropulsor si Boeing-uri 727 scoase din folosinta, care transportau tone de cocaina si, posibil, arme intr-o zona a Africii unde oficialii considera ca Al-Qaeda faciliteaza traficul cu droguri catre Europa.

Examinarea unor documente si o serie de interviuri cu oficiali din SUA si din trei tari din vestul Africii a indicat existenta a cel putin 10 aeronave care folosesc aceasta ruta din 2006. Insa, aceste aeronave au fost detectate intamplator, iar numarul lor real ar putea fi mult mai mare.

Alexandre Schmidt, reprezentant regional pentru Africa Centrala si de Vest la Biroul ONU pentru Controlul Drogurilor şi Prevenirea Criminalităţii, a avertizat ca reteaua de aeronave s-a extins in ultimele 12 luni, iar acum include cateva nave Boeing 727. "Cand ai o asemenea posibilitate de a transporta droguri in vestul Africii, inseamna ca ai posibilitatea sa transporti si alte bunuri, asa ca este clar o amenintare la siguranta intregii lumi" a declarat Schmidt, potrivit Reuters. "Celelalte bunuri la care se refera Schmidt sunt armele. Un Boeing 727 poate transporta o incarcatura de pana la 10 tone.

Oficialul american care a realizat raportul a declarat ca, la momentul acela, legatura cu Al-Qaeda nu era foarte clara. Oficialul a declarat sub protectia anonimatului, ca este dezamagit de cat de putina atentie a fost acordata problemei prezentate in raport. "Baietii rai au proria lor retea aviatica si fac contrabanda in fiecare zi, iar guvernul nostru pare orb in fata acestor fapte" a spus acesta.