Magazinele din Belgia ar putea ramane, in zilele urmatoare, fara provizii de bere Stella Artois, Leffe sau Jupiler, dupa ce angajatii a trei fabrici de bere, detinute de producatorul Anheuser-Busch InBev, au impiedicat distribuirea bauturii, nemultumiti de intentia companiei de a efectua mii de concedieri, relateaza The Telegraph.

Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator de bere din lume, a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la 10% din cei 8.000 de angajati pe care ii are in Europa occidentala, intrucat consumul de bere in regiune a scazut semnificativ in ultimii ani. De altfel, numai in Belgia, consumul de bere s-a redus cu 20% din 2000 incoace.

"Din cauza trendului in general descendent in ceea ce priveste consumul de bere in Europa, este prevazut ca numarul angajatilor sa fie redus cu 10%, in special in Belgia, Germania, Marea Britanie, Olanda si Luxemburg", a anuntat un purtator de cuvant al companiei.

Decizia a provocat reactii dure din partea angajatilor. Joia trecuta, dupa anuntarea disponibilizarilor, mai multi sindicalisti de la o fabrica AB InBev din estul Belgiei au sechestrat circa 10 directori. Acestia au fost eliberati, nevatamati, a doua zi.

De asemenea, lucratorii au organizat in ultimele zile actiuni de protest la toate cele trei fabrici detinute de AB InBev, din Leuven, Jupille si Hoegaarden. Potrivit sursei, compania are dreptul legal de a opri fortat blocada instituita de muncitori, insa sindicalistii sustin ca o asemenea miscare ar putea declansa o greva a tuturor angajatilor AB InBev din Belgia.

Supermarketurile din tara au stocurile de bere Stella, Leffe si Jupiler pe terminate, in timp ce magazinele mai mici au epuizat deja aceste provizii, a anuntat compania AB InBev.

Anheuser-Busch InBev a fost creata in 2008, cand compania InBev a cumparat dirma americana Budweiser, devenind astfel cel mai mare producator de bere din lume. De atunci, compania a operat numeroase taieri de costuri pentru a reduce datoriile si cheltuielile.