Presedintele american Barack Obama a propus joi o taxa speciala impusa bancilor, pentru recuperarea ajutoarelor financiare acordate de stat, criticand bancherii pentru "profiturile imense si bonusurile obscene", relateaza Reuters.

Adoptand un ton cu accente populiste, Obama a cerut impunerea unei taxe asupra celor mai mari banci americane pentru "recuperarea fiecarui banut" cheltuit de stat pentru salvarea sectorului financiar din cea mai grava criza de la Marea Depresiune.

"Determinarea mea de a realiza acest deziderat este si mai mare cand vad stirile despre profiturile imense si bonusurile obscene acordate de aceleasi firme care nu continua astazi sa existe decat datorita poporului american", a spus Obama, intr-o declaratie care intareste retorica dura impotriva sectorului financiar din ultima perioada.

Casa Alba spera ca o linie mai dura adoptata fata de firmele de pe Wall Street va fi in acord cu un public american furios in fata bonusurilor de milioane de dolari acordate de banci, in timp ce clasa de mijloc lupta pentru supravietuire, in fata unui somaj cu doua cifre.

Taxa, pe care Barack Obama o va anunta formal in bugetul pentru anul fiscal 2011 ce va fi prezentat in februarie, isi propune insa sa usureze si uriasul deficit bugetar cu care se confrunta SUA.

Obama, care a sustinut programul de salvare a sectorului financiar in valoare de 700 miliarde dolari, demarat sub administratia Bush, a fost penalizat ulterior de alegatori pentru acest suport.

Presedintele SUA a precizat insa ca scopul acestei taxe nu este penalizarea firmelor de pe Wall Street, ci prevenirea repetarii abuzurilor si exceselor care au marcat criza financiara globala.

Acest plan al presedintelui american, care are nevoie de aprobarea Congresului, propune impunerea unei taxe de 0,15 - 1% asupra veniturilor firmelor cu active de peste 50 de miliarde de dolari.

Administratia Obama spera sa colecteze in acest fel 90 de miliarde de dolari in primii zece ani, apreciind ca va reusi sa recupereze, in cele din urma, toate pierderile generate de planul de salvare a sectorului financiar (TARP), estimate pentru anul fiscal 2011 la 117 miliarde dolari.