"Ma tem ca mii de persoane au murit in puternicul cutremur din Haiti", a declarat miercuri presedintele haitian Rene Preval, citat de AFP. El a facut apel la comunitatea internationala pentru a ajuta statul din Caraibe. In primul interviu acordat dupa seismul de 7,0 grade pe scara Richter produs marti, Preval a afirmat ca tara sa "a fost distrusa" si ca se teme ca mii de persoane au murit.

Presedintele nu a putut insa oferi un numar aproximativ al victimelor.

"Scenele sunt de neimaginat. Cladirea Parlamentului s-a prabusit. Spitale si scoli s-au prabusit", a declarat Preval pentru Miami Herald. Liderul haitian a adaugat ca "sunt o multime de scoli care au inauntru oameni morti".

Sotia sa, Elisabeth Preval, a declarat ca a vazut cadavre pe strazile capitalei Port-au-Prince si ca a auzit strigatele de ajutor ale celor prinsi sub daramaturile cladirii Parlamentului. "Avem nevoie de ajutor. Ne trebuie ajutor. Ne trebuie ingineri", a completat ea.

Intre timp, mai multe tari au anuntat ca vor trimite ajutoare de urgenta in statul din Caraibe. Presedintele american Barack Obama a afirmat ca SUA vor trimite echipe de salvare, care vor ajunge in Haiti "in cateva ore". Avioane c-130 Hercules si nave militare vor participa la distribuirea de ajutoare.

Brazilia a anuntat ca trimite ajutoare de urgenta in valoare de 10 milioane de dolari, incluzand 28 de tone de apa, zahar, lapte praf.

In ceea ce priveste bilantul victimelor, oficiali de la Brasilia au precizat ca 14 soldati din randul "castilor albastre" au murit in Haiti. Cel putin 11 militari brazilieni si trei iordanieni au fost ucisi in urma cutremurului. Opt ofiteri de politie chinezi sunt si ei prinsi sub daramaturi si nu se stie daca sunt in viata sau au murit.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a declarat ca mai multi oficiali ONU din Haiti sunt dati disparuti dupa ce cartierul general al "castilor albastre" din Port-au-Price s-a prabusit.