Pastunii, grupul etnic care formeaza nucleul talibanilor din Afganistan si Pakistan, ar putea fi descendenti ai dusmanilor lor evrei, sustin cercetatori indieni, citati de ziarul britanic Telegraph. Experti de la Institutul National de Imuno-hematologie din Mumbai au declarat ca grupul pastunilor ar putea fi unul dintre cele zece "Triburi disparute ale Israelului".

Guvernul israelian finanteaza in prezent un studiu genetic care sa stabileasca daca exista o dovada a legaturii intre pastuni si evrei.

Un genetician indian a recoltat probe de sange de la tribul de pastuni Afridi din Lucknow, in nordul Indiei. Probele au fost recoltate din aceasta regiune deoarece a fost considerata singura unde se poate face, in siguranta, un proiect atat de controversat pentru musulmani.

Shanaz Ali urmeaza sa-si petreaca urmatoarele 12 luni la Institutul de Tehnologie Technion din Tel Aviv, unde va compara probele de sange cu cele ale evreilor israelieni. Navras Aafreedi, un cercetator al "Triburilor disparute ale Israelului", a declarat ca studiul ar putea avea "repercusiuni moderne majore" precum si "ramificatii interesante pentru relatiile dintre musulmani si evrei in particular, dar si in plan global".

Telegraph precizeaza ca in lume traiesc in prezent circa 42 de milioane de pastuni, din care 14 milioane se afla in Afganistan si peste 28 de milioane in Pakistan.

Multi dintre pastuni au crescut auzind povesti despre neamul lor ca fiind "Copiii lui Israel". Potrivit legendei, ei sunt urmasi din tribul Efraim, care a fost alungat din Israel de invazia asirienilor, in jur de 700 i.Cr.

In Herat, la granita dintre Afganistan si Iran, au fost descoperite morminte insciptionate in ebraica, dovada a existentei unor vechi asezari evreiesti in zona. In plus, in Kabul exista o sinagoga veche de cateva secole, care acum este abandonata.