Pe 17 ianuarie au loc alegerile prezidentiale in Ucraina. Potrivit sondajelor finale, Iulia Timosenko se pozitioneaza pe locul al doilea in preferintele electoratului, dupa liderul opozitiei pro-ruse Viktor Ianukovici. "Doamna de fier a Ucrainei", "Printesa gazului" sau "Tigroaica" sunt doar cateva dintre imaginile pe care Iulia Timosenko a ales sa le puna pe afisele de campanie, pentru a-si atinge scopul de a deveni presedintele tarii, informeaza AFP.

Pe cele mai recente bannere de campanie, premierul de la Kiev a apelat la imaginea tigrului pe care l-a primit cadou in 2009, alaturi de sloganul: "Un an bun al tigrului alb", semnat "Mica tigroaica". Iar Timosenko are nevoie de o saritura de felina in preferintele electoratului, ca sa il poata intrece pe Viktor Ianukovici la alegeri, sustin analistii ucraineni. Diferenta dintre Timosenko si Ianukovici este de 15 procente.

Daca Timosenko va castiga alegerile, va implini un "destin de exceptie", potrivit AFP; premierul a cunoscut pana acum bogatia, inchisoarea si puterea. Nascuta pe 27 noiembrie 1960, la Dnipropetrovsk, intr-o zona industriala, "mica femeie energica" a fost inginer-economist in vremea URSS, pentru ca dupa 1991 sa ajunga sef al unei mari companii energetice, atunci primul importator de gaze ruse in Ucraina.

Se lanseaza apoi in cariera politica si devine, in decembrie 1999, vicepremier in guvernul Viktor Iuscenko. Inlaturata in ianuarie 2001 de presedintele Leonid Kucima, Timosenko este incarcerata o luna mai tarziu, fiind acuzata de furtul unei sume de un miliard de dolari destinati platirii gazului rusesc. O acuzatie care a fost ridicata, mai tarziu, de justitie.

In 2004, se alatura candidatului pro-occidental Viktor Iuscenko, impreuna cu care lupta pentru castigarea alegerilor prezidentiale. Principalul contracandidat de atunci este acelasi personaj politic cu care se lupta si acum: Viktor Ianukovici, sustinut puternic de Moscova la sefia Ucrainei.

Iulia Timosenko si coafura sa traditionala devin rapid o emblema a revolutiei portocalii. Dupa victoria lui Viktor Iuscenko, ea este numita prim-ministru, functie pe care nu o ocupa decat sapte luni: luptele pentru putere din sanul echipei "portocalii" s-au finalizat cu rasturnarea sa din functia de sef al Guvernului. Dar Iulia Timosenko nu cunoaste cuvantul "imposibil" si in decembrie 2007, dupa alegeri legislative anticipate, isi reia functia de premier si incepe o lupta dura cu presedintele.

Iulia Timosenko afiseaza de cate ori are ocazia bunele relatii pe care le are cu omologul sau rus Vladimir Putin, pentru a da impresia ca acum este candidata preferata a Moscovei.

Duminica, presedintele Viktor Iuscenko a indemnat-o pe Iulia Timosenko sa "abandoneze politica, sa ia o pauza cel putin pentru un timp, pentru ca din fiecare luna in care lucreaza rezulta o saracie colosala in tara noastra". Un apel care vine inaintea alegerilor prezidentiale de pe 17 ianuarie, la care candideaza atat Viktor Iuscenko, cat si Iulia Timosenko.