Statul Israel va construi un gard de-a lungul granitei sale cu Egiptul, informeaza Haaretz. Premierul Benjamin Netanyahu a aprobat realizarea proiectului, ale carui costuri sunt estimate la 500 de milioane de dolari.

Gardul se va intinde intre Marea Rosie si Marea Mediterana, de-a lungul desertului Sinai. Israelienii incearca astfel sa puna capat infiltrarii muncitorilor imigranti si al teroristilor in Israel.

"Am luat decizia sa inchid granita de sud a Israelului in fata infiltrarilor imigrantilor si a teroristilor. Aceasta este o decizie strategica pentru a mentine caracterul evreiesc si democratic al Israelului", a declarat Netanyahu.

Premierul a spus ca Israelul "va ramane deschis refugiatilor" din zonele de conflict, insa a adaugat ca "nu putem lasa zeci de mii de muncitori ilegali sa se infiltreze in Israel prin granita de sud si sa inundam tara cu imigranti ilegali".

Publicatia noteaza ca, in ultimii ani, mii de africani si alti imigranti au ajuns in Israel trecand granita cu Egiptul.

Bariera nu va fi ridicata de-a lungul intregii granite. Publicatia scrie ca echipamente de supraveghere de ultima generatie vor ajuta granicierii sa-i identifice pe cei care incearca sa treaca frontiera.

In prima faza a planului vor fi ridicate doua segmente ale gardului: una langa localitatea sudica Eilat si una langa granita Israelului cu Fasia Gaza.

In ultimele luni, politia egipteana si-a multiplicat eforturile de a controla frontiera cu Israelul, in contextul cresterii alarmante a traficului de persoane prin Egipt. Incepand din mai 2009, cel putin 17 emigranti au fost ucisi de politia egipteana.