Orasul Pecs din sud-vestul Ungariei a devenit oficial una dintre capitalele culturale europene in 2010, alaturi de orasele Essen din Germania si Istanbul din Turcia.

Numeroase persoane au umarit duminica seara, in centrul orasului Pecs, un amplu program artistic care a marcat deschiderea oficiala a seriei de programe culturale care vor fi organizate in localitate in acest an, transmite Radio Romania Actualitati.

"Sa sarbatorim impreuna aceasta uriasa oportunitate si faptul ca orasul Pecs s-a dovedit a fi demn de acest titlu", a afirmat premierul ungar Gordon Bajnai in fata oamenilor prezenti in centrul orasului Pecs la manifestarile care au marcat deschiderea oficiala a seriei de programe culturale ce vor fi organizate in acest an.

A avut loc un amplu program artistic cu muzica, dans si proiectii luminoase in cadrul caruia au fost evocate diverse etape din istoria asezarii, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.

Un impresionant foc de artificii a incheiat festivitatea de deschidere a seriei manifestarilor de la Pecs. Localitatea devenita oficial capitala culturala europeana in 2010 isi asteapta vizitatorii pe tot parcursul anului, cu peste 350 de programe culturale, festivaluri, concerte, expozitii, spectacole de teatru si conferinte.