Imamul Anwar al-Aulaqi ar avea legatura cu atentatul esuat comis in ziua de Craciun de un nigerian, impotriva unui avion ce efectua cursa Amsterdam - Detroit, dar si cu atacul din noiembrie de la baza militara americana Fort Hood. Informatia a fost lansata duminica, de consilierul specializat in lupta antiterorista al presedintelui american Barack Obama, informeaza Le Monde.

Anwar al-Aulaqi, predicator musulman nascut in Statele Unite care traieste astazi in Yemen, "ne ridica probleme. Incearca sa sprijine acte teroriste", a declarat John Brennan. "Potrivit anumitor elemente, Aulaqi a fost in contact direct cu Abdul Farouk Abdulmutallab", nigerianul acuzat ca a incercat sa detoneze un dispozitiv explozibil la bordul avionului Airbus care facea legatura intre Amsterdam si Detroit, a precizat consilierul de la Casa Alba.

Numele imamului Anwar al-Aulaqi a fost deja citat in atacul soldat cu 13 morti si 42 de raniti, care a avut loc pe 5 noiembrie la cea mai mare baza militara americana, in Fort Hood.

Pe 25 decembrie, un nigerian de 23 de ani a incercat sa detoneze un dispozitiv explozibil la bordul unui avion al companiei americane Delta, dar nu a reusit sa produca decat o mica explozie. La bordul cursei Amsterdam-Detroit se aflau 278 de pasageri, iar avionul a aterizat in siguranta la Detroit. Explozia a avut loc la aterizarea avionului pe aeroportul din Detroit, iar presupusul atentator a fost imobilizat de un alt pasager.

Afirmand ca a fost antrenat in Yemen, teroristul nigerian a confirmat din nou importanta pe care o are acest stat pentru reteaua terorista al-Qaeda. Potrivit unui document federal american citat de CNN, Abdul Farouk Abdulmutallab (sau Umar Farouk Abdulmutallab) a declarat, imediat dupa arestarea sa, ca actioneaza in numele retelei conduse de Osama bin Laden. El a precizat ca se deplasase in Yemen pentru a fi instruit si pentru a-si procura substantele explozive.