Militantii care lupta in regiunea Dagestan, din Caucazul de Nord, au primit fonduri de la sustinatori din Turcia, Georgia, Azerbaijan si Emiratele Arabe Unite, a relatat canalul rus de televiziune NTV, citat de AFP. Postul de televiziune sustine ca fortele speciale ruse au descoperit mai multe caiete cu cheltuieli ce apartinusera rebelilor.

Caietele au fost descoperite in timpul unei operatiuni desfasurate in Dagestan de catre Serviciul federal de securitate (FSB) in seara de Anul Nou. Documentele arata ca rebelii au primit donatii importante de la sponsori din strainatate.

"Zeci de milioane de ruble au venit din Emiratele Arabe Unite, Georgia, Turcia si Azerbaijan", a anuntat canalul NTV, adaugand ca fonduri importante au provenit si din santajarea oamenilor de afaceri din Dagestan.

Potrivit informatiilor, banii au fost impartiti intre diferite grupuri din Dagestan si au fost folositi pentru cumpararea de arme, medicamente si masini.

NTV precizeaza ca agendele au apartinut unuia dintre cei patru lideri rebeli ucisi in timpul operatiunii din localitatea Khasavyurt. FSB a anuntat ca fortele speciale l-au ucis pe liderul rebelilor din Dagestan, Umalat Magomedov (cunoscut si sub numele de Al-Bara) si au confiscat arme automate, lansatoare de grenade si 45 de telefoane mobile ce contin numerele de telefon ale militantilor.

AFP precizeaza ca in regiunea Dagestan sunt frecvente confruntarile dintre fortele guvernamentale si rebeli islamisti.