La adapostul ascunzatoarei sale din Afganistan, Osama bin Laden a zdruncinat linistea Statelor Unite intr-o zi aparent senina din septembrie 2001, dand, astfel, startul unui deceniu marcat de conflicte, scrie AFP, care a realizat o retrospectiva a evenimentelor ce au marcat decisiv primii 10 ani ai acestui secol - razboiul impotriva terorismului, criza economica sau incalzirea globala.

  • 11 septembrie 2001

19 teroristi ai temutei organizatii al-Quaida au atacat 4 avioane de pasageri: doua dintre avioanele deturnate de teroristi au lovit turnurile gemene de la World Trade Center, un al treilea a lovit Pentagonul, iar cel de-al patrulea s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, dupa ce pasagerii s-au luptat cu teroristii. 11 septembrie a fost ziua care avea sa schimbe viziunea Statelor Unite asupra lumii.

Osama bin Laden a ramas liber si pana astazi, insa 11 septembrie a schimbat decisiv cursul mandatului lui George W. Bush, determinand Washingtonul sa declanseze razboiul costisitor impotriva terorismului.

  • Razboiul impotriva terorismului

La cateva luni dupa atentatul din 11 septembrie 2001, Statele Unite si alte puteri ale Vestului au pus umarul la inlaturarea regimului taliban din Afganistan. Apoi, pe 19 martie 2003, Statele Unite, cu sprijinul aliatilor britanici, au decis sa atace si Irakul lui Saddam Hussein.

In prezent, 115.000 de militari americani sunt inca in Irak. In cifre, razboiul din Irak a insemnat zeci de mii de civili ucisi si 4.400 de militari omorati, dintre care peste 4.100 au fost amricani, iar 320, din alte tari.

In Afganistan, numai in 2009 au murit 500 de militari straini in atacuri ale talibanilor si ale organizatiei al-Quaida, iar 100.000 de soldati, dintre care 70.000 americani, se gasesc astazi in teatrele de operatiuni din aceasta tara.

  • Tsunami

Pe 26 decembrie 2004, un puternic cutremur de pamant zguduia coastele Indoneziei, declansand un tsunami in Oceanul Indian, ale carui valuri au ajuns chiar si la 30 de metri. Valurile uriase au maturat tarmurile, bilantul cutremurului si al valurilor seismice fiind de 220.000 de morti in Indonezia, Sri Lanka, India şi Thailanda.

Tsunami-ul din decembrie 2004 este considerat unul dintre cele mai mari dezastre naturale din ultimii 100 de ani.

  • Cutremurul din China, mai 2008

88.000 de morti, milioane de oameni ramasi fara locuinte, sute de scoli si spitale prabusite - este bilantul cutremurului de 7,9 grade care a lovit provincia chineza Sichuan pe 12 mai 2008. Expertii sustin ca un cutremur de o asemenea putere se produce o data la 4.000 de ani.

  • Incalzirea globala

Lumea a admis cu intarziere pericolul cresterii tempetarurii iar liderii marilor puteri mondiale au ezitat in fata unui acord ferm care sa lupte impotriva efectelor incalzirii globale. Acordul la care s-a ajuns la recentul summit ONU pe probleme climatice de luna aceasta, de la Copenhaga, este si el unul fragil.

Marea problema in acest moment este ce se poate face pentru ca Statele Unite, China (cei mai mari poluatori ai lumii), Europa, India, Brazilia si Africa de Sud si viziunile lor economice diferite sa fie aduse intr-un punct comun, pentru a lupta impreuna imptriva efectelor incalzirii globale.

Un nou summit pe probleme climatice, la care exista speranta incheierii unui acord, este asteptat in decembrie 2010, in Mexic.

  • Criza economica

In toamna anului 2008, cea mai puternica economie din lume dadea semne de prabusire. Criza subprime a erupt in momentul prabusirii bancii de investitii Lehman Brothers, pe 15 septembrie 2008.

Pietele de capital s-au prabusit si ele, piata internationala a creditelor a inghetat, vanzarile de active s-au depreciat in intreaga lume. Pietele s-au blocat, cuprinse de teama ca, dupa falimentul Lehman Brothers, orice banca din lume, oricat de mare, s-ar putea prabusi.

Marile puteri au inceput sa pompeze pachete de ajutoare de la stat, in incercarea de a-si repune economiile pe picioare.

Criza economica a fost considerata cea mai grava dupa cea din anii '30 si a adus cu sine si cea mai are escrocherie din istorie, pusa la cale de Bernard Madoff, care a primit 150 de ani de inchisoare.

Sfarsitul deceniului a adus cresteri economice modeste pentru cele mai dezvoltate tari ale lumii, iesind, in schimb, in evidenta economii precum cea a Braziliei si a Chinei, AFP vazand in acest lucru inceputul unei noi ere in economia internationala.

  • Barack Obama

La inceputul acestui deceniu, Barack Obama era un simplu senator de Illinois. Ascensiunea sa a fost una fulminanta, pe 4 noiembrie 2008 el fiind ales primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite. In 2009, Barack Obama a primit premiul Nobel pentru Pace. In plus, liderul de la Casa Alba este una dintre cele mai cunoscute persoane de pe planeta.

Polemicile din jurul razboiului impotriva terorismului, criza economica si reforma sistemului american de sanatate au reprezentat principalele provocari ale inceputului de mandat al lui Barack Obama, care a ajuns la Casa Alba cu sloganul "Yes, we can!".

  • Papa Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea, care a murit in 2005, a fost considerat cel mai iubit suveran pontif si a avut al doilea mandat ca longevitate din istorie, dupa Papa Pius al IX-lea - 27 de ani.

Ioan Paul al II-lea a spart multe dintre sabloanele Vaticanului. De nationalitate poloneza, el a fost primul papa non-italian dupa secolul al XVI-lea si a fost considerat unul dintre oamenii cu un rol-cheie in prabusirea regimurilor comuniste din estul Europei.