Un cercetator japonez a anuntat luni ca a creat primul "robot-colibri", capabil sa zboare batand rapid din aripi. Hiroshi Liu, cercetator la Universitatea din Chiba, in apropiere de Tokyo, a reusit sa realizeze impreuna cu echipa sa prototipul "robotului-colibri", echipat cu un motor minuscul si cu patru aripi, capabile sa bata de 30 de ori pe secunda, informeaza AFP.

Robotul are 10 centimetri lungime, dimensiune comparabila cu cea a unor specii de pasari colibri, este controlat la distanta prin infrarosu si se poate ridica sau poate cobori in altitudine, se poate intoarce la dreapta sau la stanga, in functie de comenzile pe care le primeste.

Este foarte usor, are doar 2,6 grame, asa ca robotul este mai usor de manevrat decat un elicopter, sustine inventatorul nipon. "Este mai usor sa proiectezi un robot mare. Dezvoltarea unei miniaturi este complicata, cere numeroase competente mai ales in domeniul ingineriei materialelor", a declarat Liu, specializat in dezvoltarea de roboti care imita vietuitoarele.

Urmatoarea etapa este ca robotul "sa zboare pe loc", asa cum fac pasarile colibri in realitate, spune omul de stiinta. Pana in 2011, Hiroshi Liu vrea sa doteze motorul cu o camera video, pentru a-si comercializa apoi inventia. Cercetatorul nipon are planuri mari cu inventia sa: nu numai ca ar putea gasi victime prinse sub cladiri distruse, identifica infractori, dar ar putea chiar explora Planeta Marte, sustine Hiroshi Liu.